Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Hírek
 
frissítve: 2022. 10. 03.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 10. 03.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 08. 30.; Nagyszöllősi Nóra
A nemzeti ünnep apropóján az ATIVIZIG három munkatársa vehetett át rangos kitüntetést: Barla Enikő osztályvezető „Főigazgatói Tárgyjutalom” (Országos Vízügyi Főigazgatóság), Vizsnyiczainé Mészáros Irén bér- és munkaügyi ügyintéző ezüst fokozatú „Köz Szolgálatáért Érdemjel" (Belügyminisztérium), Versegi László szakaszmérnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat (Köztársasági Elnök) elismerésben részesült. Kollégáinknak szívből gratulálunk, és további eredményes munkát kívánunk! (fotók a Teljes cikkre kattintva)
 
frissítve: 2022. 08. 26.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 08. 26.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 08. 25.; Kovács Szilvia
Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják. Rendkívüli aszályhelyzet miatt most először kellett védekezési készültséget elrendelni. Az előre igényelt, leszerződött vízigényeket mindenhol sikerült kielégíteni.
 
frissítve: 2022. 08. 17.; Kovács Szilvia
Az előttünk álló hétvégére előrejelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. Nagy tavainknak továbbra is jó a vízminősége, de az előttünk álló három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberek részéről is.
 
frissítve: 2022. 08. 15.; Nagyszöllősi Nóra
A Maroson megdőlt a legkisebb vízszint (LKV) rekordja (-113 centiméter).2022.augusztus 14-én 16:00 órakor a makói vízmércén -116 centiméter regisztáltunk. Az aszályhelyzetről szóló aktuális tájékoztatónk további részletei a Teljes cikkre kattintva olvasható.
 
frissítve: 2022. 08. 09.; Nagyszöllősi Nóra
Magyarország területén az elmúlt 12 hónapban tartós csapadékhiány alakult ki. Különösen felerősödött ez a jelenség az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén 2022-ben, amikor a téli és a tavaszi csapadékmennyiség sem érte el a több évi átlagot, június óta pedig egy erős hőhullámmal kísérve mindez rendkívüli aszályhelyzetet eredményezett. Részletek a teljes cikkre kattintva.
 
frissítve: 2022. 07. 29.; Kovács Szilvia
Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása. Ha leesik az előrejelzett mennyiségű eső, akkor az aszályhelyzet nagyon rövid és átmeneti enyhülése várható. A Velencei tavon tegnap délben beállt a negatív vízállási rekord, a hiteles mérések kezdete óta (1939) csak egyszer, 1949-ben volt ilyen alacsony a tó vízszintje.
 
frissítve: 2022. 07. 28.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 07. 28.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza (Feketevíz) kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 07. 26.; Kovács Szilvia
A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat.
 
frissítve: 2022. 07. 25.; Kovács Szilvia
A "Teljes cikk"-re kattintva letölthető az ATIVIZIG 2022. július 25-i aszály helyzetének részletes ismertetése.
 
frissítve: 2022. 07. 22.; Kovács Szilvia
Elsődlegesen műszaki beavatkozásokat, a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) finomhangolását, valamint a felhasználókkal egyeztetett, ütemezett öntözési menetrend kialakítását végzi a vízügy Műszaki Irányító Törzse a drasztikusan megnövekedett vízigények kielégítése érdekében. Az aszály súlyosbodása miatt a Duna, a Balaton és a Velencei-tó helyzetét is kiemelten kezeli a vízügy.
 
frissítve: 2022. 07. 20.; Kovács Szilvia
A vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.
 
frissítve: 2022. 07. 08.; Nagyszöllősi Nóra
Hidrometeorológiai tájékoztató az ATIVIZIG területére vonatkozóan. Júniusban tovább nőtt az igazgatóság működési területén a május óta tartó csapadékhiány. Szegeden a júniusi átlaghőmérséklet a szokásosnál jelentősen melegebbnek bizonyult, ugyanis szaharai eredetű légtömegek uralták időjárásunkat. Részletek a teljes cikkre kattintva.
 
frissítve: 2022. 07. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Hódmezővásárhelyről kerékpárral tették meg a körülbelül 10 kilométeres távot a vásárhelyi szervezésű Kaland Tábor résztvevői az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Lúdvári szivattyútelepig, ahová a kísérő pedagógusok már nem az első alkalommal hozzák a táborosokat.
 
frissítve: 2022. 07. 01.; Nagyszöllősi Nóra
A tájékoztatóban a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése" projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 07. 01.; Nagyszöllősi Nóra
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza (Feketevíz) kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2022. 06. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A "Teljes cikk" alatt letölthető tájékoztatóban rövid összefoglaló leírást olvashatnak a címben szerepelő "Gyálai Holt-Tisza kármentesítése" projektről és jelenlegi állásáról.
 
frissítve: 2022. 06. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A "Teljes cikk" alatt letölthető tájékoztatóban rövid összefoglaló leírást olvashatnak a címben szerepelő "Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése" című projektről és jelenlegi állásáról.
 
frissítve: 2022. 03. 23.; Kovács Szilvia
A Víz Világnapja alkalmából március 21-én a Belügyminisztériumban rendezett ünnepségen az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság két munkatársa is elismerésben részesült.
 
frissítve: 2022. 03. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete négy korosztály (óvoda, általános iskola alsó- és felső tagozat, és középiskola) részére hirdetett pályázatot a Víz Világnapja alkalmából, a „Felszín alatti vizek: láthatóvá tenni a láthatatlant” jelmondathoz kapcsolódóan. A felhívásra 130 alkotás érkezett, melyeket a vízügyi igazgatóság és a hidrológiai társaság közös zsűrije titkos pontozással értékelt, és hirdetett eredményt korcsoportonként. Az eredmények a "Teljes cikkre" kattintva olvashatóak.
 
frissítve: 2022. 03. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Kedves Pályázók! Köszönjük szépen mindenkinek a csodás alkotásokat! A zsűrizés hamarosan elkezdődik, az eredményeket március 22-én a Víz Világnapján tesszük közzé facebook oldalunkon, valamint a pályázók megadott elérhetőségein. Mivel a járványügyi korlátozásokat csak nemrégiben törölték el, így a nagy közös ünneplés sajnos ismét elmarad. A nyeremények átvételének módjáról az eredményhirdetést követően egyeztetünk az érintettekkel. Bízunk benne, hogy jövőre végre újra közösen ünnepelhetjük a Víz Világnapját! Köszönjük mindenkinek a munkáját!
 
frissítve: 2022. 03. 07.; Nagyszöllősi Nóra
MEGHOSSZABBÍTOTTUK A BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐT MÁRCIUS 15-IG! Kedves Érdeklődők! Felhívjuk a figyelmet, hogy március 15-én éjfélig meghosszabbítottuk a víz világnapi pályázatok beküldési határidejét! Így aki, kedvet érez, lesz ideje az ünnepi hosszú hétvégén is alkotni. Szeretettel várjuk a pályamunkákat a korábbi kiírás szerint.
 
frissítve: 2022. 01. 31.; Nagyszöllősi Nóra
Az Aurul bányavállalat a Románia északi részén található Nagybánya környékén végzett bányászati tevékenységet, cián felhasználásával nyert ki aranyat és ezüstöt. A Zazar település melletti ülepítő gátja 2000. január 30-án átszakadt, mintegy 100 ezer köbméter ciánnal és nehézfémekkel szennyezett víz ömlött a Zazar patakon keresztül a Lápos folyóba, majd a Szamosba.
 
frissítve: 2022. 01. 10.; Nagyszöllősi Nóra
A Kiskörei Vízlépcsőnél összetorlódott uszadékot január 09-től szakaszosan átvezetik a vízlépcső alvízi szakaszára, ezért a Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban, változó mennyiségű és intenzitású uszadék megjelenésére kell számítani. További részletek a "Teljes cikkre" kattintva.
 
frissítve: 2021. 10. 28.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság "Öntözés és aszálymonitoring az Alsó-Tisza-vidékén” címmel közös előadói napot tartott október 27-én Szegeden.
 
frissítve: 2021. 09. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Különös esemény történt nemrég az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, Szentesen; bekopogott a Múlt a gépészlakás ajtaján. Udvariasan köszönt és átadott egy összehajtott papírlapot. Hogy mi is történt valójában?
 
frissítve: 2021. 08. 26.; Kovács Szilvia
Hogyan lesz elegendő és megfelelő minőségű víz Magyarországon? Ezzel a kérdéssel foglakozik immár a harmadik Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, amely 2022-2027 közötti vízgazdálkodási intézkedési programot tartalmazza.
 
frissítve: 2021. 07. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Az egykori Maros-toroki gátőrháza ma Vízügyi Történeti Emlékhely, amely – többek között – bemutatja a kubikusok életét, mindennapi használati eszközeit. A világjárvány enyhülésével újranyitottak a múzeumok, így a vízügyi kiállítóhely is, amely új, interaktív élményelemekkel bővült.
 
frissítve: 2021. 07. 08.; Nagyszöllősi Nóra
Önkéntes akciót szervezett múlt vasárnapra a MVM Szeged Vízisport Egyesület VASárkányOK csapata. A klub sárkányhajósai arra vállalkoztak, hogy megtisztítják a Tisza és a Maros Szeged belvárosi szakaszát, illetve összegyűjtik a parton lerakódott szemetet.Az önkéntes akcióhoz segítséget nyújtott az Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is.
 
frissítve: 2021. 06. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A 2015-ben összesen 2,1 kilométeren valósult meg partfal rekonstrukció, melynek keretében 1,5 kilométer hosszban árvízvédelmi mobil falrendszert is kiépítettek. A partfal üzemeltetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, akinek két évente gyakorlatot kell tartani a mobilfal rendszer összeszerelésére, amennyiben a Tiszán levonuló esetleges árhullámok időközben nem teszik ezt szükségessé.(részletek a teljes cikkre kattintva)
 
frissítve: 2021. 05. 31.; Nagyszöllősi Nóra
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy életének 86. évében elhunyt Dr. Pálfai Imre az ATIVIZIG nyugalmazott osztályvezetője, a magyar vízgazdálkodás egyik kiemelkedő alakja. Dr. Pálfai Imre szakmai munkásságának összefoglalóját a letölthető dokumentumban olvashatják.
 
frissítve: 2021. 05. 23.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a jelenlegi hidrológiai adatok alapján szükségessé válik 2021. május 24-én (hétfő) délelőtt 09:00 órától a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. A közúti forgalom korlátozásában illetékes Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már kihelyezte a rakparti parkolókban a megállni tilos táblákat.
 
frissítve: 2021. 04. 22.; Nagyszöllősi Nóra
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.
 
frissítve: 2021. 04. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Nagyon köszönjük a pályázók nevében is a sok-sok szavazatot. A lájkok számát rögzítettük, a továbbiak már nem befolyásolják a végeredményt. A közönség kedveléseit összesítjük, valamint a szakmai zsűri is kiválasztja a neki legjobban tetsző alkotásokat. Az eredményt április 8-án tesszük közzé itt,illetve az ATIVIZIG facebook oldalán (www.facebook.com/ativizig. A díjazottakat a megadott elérhetőségeiken is értesítjük.
 
frissítve: 2021. 03. 31.; Nagyszöllősi Nóra
A Víz Világnap alkalmából meghirdetett képzőművészeti és Facebook poszt-készítő pályázatokra beérkezett alkotásokat közzé tettük a www.facebook.com/ativizig oldal galériájában, ahol lájkokkal lehet szavazni az egyes pályamunkákra április 5-én éjfélig.
 
frissítve: 2021. 02. 25.; Nagyszöllősi Nóra
A Tisza folyó korábbi áradása miatt lezárt szegedi alsó rakparti útról várhatóan péntek reggelig húzódik vissza a víz. Az út kezelőjének tájékoztatása szerint az utat március 1-jén kora reggel nyitják meg újra a közúti közlekedés előtt. A javuló időjárási viszonyok hatására az ATIVIZIG szerda estétől mérsékelte a területén korábban elrendelt belvízvédelmi készültségeket.
 
frissítve: 2021. 02. 24.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tiszán Szegednél jelenleg lassú apadás figyelhető meg. Az alsó rakparti utat február 14-én reggel érte el a víz, és várhatóan pénteken reggelig húzódik onnan vissza. Tegnap a folyón feljebb is bekövetkezett a tetőzés. A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakasz korábban elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget február 23-án megszüntette az igazgatóság.
 
frissítve: 2021. 02. 23.; Nagyszöllősi Nóra
A javuló időjárási viszonyok hatására hétfő estétől több szivattyútelepen is mérsékelte az igazgatóság a II. fokú belvízvédelmi készültséget. Területén továbbra is 42 szivattyútelep van belvízvédelmi fokozatban. A belvízzel elöntött terület nagysága is tovább csökken, jelenleg összesen 6350 hektár van víz alatt az igazgatóság működési területén.
 
frissítve: 2021. 02. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Mindszentnél és Csongrádnál nagyon lassan árad a folyó és elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél múlthét péntek este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), jelenleg tetőzés közeli állapotban van. A vízszint legfeljebb jövő hétig maradhat pár centivel az I. fokú készültségi szint felett, ezért fokozat elrendelésére nem került sor. Az elmúlt napok kedvező időjárása következtében a belvízzel elöntött terület nagysága csökkent, jelenleg 7250 hektár van víz alatt.
 
frissítve: 2021. 02. 21.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös ATIVIZIG kezelésű szakaszán a vízszint valószínűleg a jövő hét közepéig az I. fokú készültségi szint felett marad. Mindszentnél és Csongrádnál elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél szombaton este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), itt a tetőzés a mai napon megkezdődhet. Csongrádnál a jövő hét elejére várható a tetőzés, előreláthatólag nem lesz magasabb a fokozati szintnél.
 
frissítve: 2021. 02. 20.; Nagyszöllősi Nóra
Mindszentnél és Csongrádnál nagyon lassan árad a folyó, elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél tegnap este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm). Csongrádnál a tetőzés előreláthatólag nem lesz magasabb az I. fokú szintnél (650 cm). Szegednél az alsó rakparti utat február 14-én reggel érte el a víz, és várhatóan a jövő hét elején húzódik onnan vissza.
 
frissítve: 2021. 02. 19.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű, Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakaszán továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vízszint valószínűleg a jövő hét elejéig a szint felett marad, de a Tisza árhulláma ezt befolyásolhatja. Az igazgatóság területén csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága. Jelenleg a 8000 hektár van víz alatt, melyből 4500 hektár a vetés és szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 6650 hektár. Az igazgatóság területén Nagymágocs és Eperjes településeken van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.
 
frissítve: 2021. 02. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza áradása kedden este Szegednél megállt, lassú apadás figyelhető meg. A Maros-torkolat felett még növekszik a vízszint, de a Maros árhullámának gyors levonulása miatt itt is lassult az emelkedés. A Tisza, a Hármas-Körös és a Maros árhullámainak egymásra hatása miatt a következő napokban az Alsó-Tiszán egyensúlyi állapot alakulhat ki, melynek következtében Mindszentnél és Csongrádnál elhúzódó tetőzésre lehet számítani, I. fokú készültségi szint (650 cm) körüli vízállásokkal.
 
frissítve: 2021. 02. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A nappali enyhülésnek köszönhetően kismértékben csökkent a hóborítás a vízgyűjtőn. A Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet tegnap az ilyenkor szokásos érték 93 %-a. Az Alsó-Tisza áradása Szegednél tegnap este megállt. A Maros-torkolat felett még növekszik a vízszint, de a Maros árhullámának gyors levonulása miatt a következő napokban feljebb is lassulni fog az emelkedés.Az igazgatóság területén a lefagyások miatt a belvízzel elöntött terület nagysága nem változott. Jelenleg a belvizes terület 10000 hektár.
 
frissítve: 2021. 02. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza jelenleg árad, Szegednél ma reggelre az áradás üteme csökkent. Az alsó rakparti utat vasárnap reggel érte el a víz. I. fokú készültségi szint feletti vízállás Mindszentnél és Csongrádnál várható.
 
frissítve: 2021. 02. 15.; Nagyszöllősi Nóra
A felső folyószakaszokról érkező utolsó árhullám az elmúlt hét végén elérte a Hármas-Köröst, ezért az áradás itt erősödött. Szarvasnál a vízállás szombaton délelőtt meghaladta az I. fokú készültségi szintet (600 cm). Az Alsó-Tisza jelenleg árad, mely a következő napokban is folytatódni fog. Szegednél az alsó rakparti utat vasárnap reggel érte el a víz. I. fokú készültségi szint feletti vízállás a mostani árhullámból, Mindszentnél és Csongrádnál várható.
 
frissítve: 2021. 02. 14.; Nagyszöllősi Nóra
A felső folyószakaszokról érkező utolsó árhullám tegnap elérte a Hármas-Köröst, ezért az áradás itt erősödött. Szarvasnál a vízállás tegnap délelőtt meghaladta az I. fokú készültségi szintet. Február 13-án 20:00 órától szükségessé vált a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása, azonban ez nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével.
 
frissítve: 2021. 02. 13.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza jelenleg árad és a következő napokban is áradni fog. Szegednél az alsó rakparti út vasárnap reggeltől víz alá kerül, így február 13-án (szombat) 20:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. Az igazgatóság teljes működési területén jelenleg 42 szivattyútelep üzemel I. és II. fokú készültség mellett.
 
frissítve: 2021. 01. 28.; Nagyszöllősi Nóra
Az 1970-es Tisza-völgyi árvíz 50. évfordulója apropóján jelent meg nemrégiben „A gát recsegett ropogott - Az 1970. évi árvíz a Maroson, Makónál” című kiadvány, amely a nagy árvíz makói eseményeivel ismerteti meg az olvasókat. A Forgó Géza történész által szerkesztett mű előszavát Dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője írta. A száz oldalas kötet részletesen mutatja be a fél évszázada lezajlott, történelmi jelentőségű makói árvízi eseményeit. Megismerhetjük a Sámson – Apátfalvi-főcsatornán végzett védekezést, a makói hadári buzgársor bevédését, a város ki-,és visszatelepítését, a lokalizációs töltés építését, a ferencszállási, a klárafalvi töltés szakaszokon folyó védekezést. A könyv 60 korabeli fotóval is szemlélteti a Maros folyó menti árvízvédekezés momentumait.
 
frissítve: 2020. 11. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2020 novemberében két vagyonkezelésében lévő, fával borított területen kezdett meg fahasználati munkákat. Mindkét terület Szeged nagy látogatottságú belterületén helyezkedik el.
 
frissítve: 2020. 11. 03.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2020. novemberben két, a vagyonkezelésében lévő fával borított területen fahasználati munkák elvégzését tervezi Szeged belterületén.
 
frissítve: 2020. 10. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság idén is elvégezte az ár- és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát működési területén. A vízügyi szakemberek az ellenőrzés során megállapították, hogy az igazgatóság ár- és belvízvédelmi műveinek védelmi képessége megfelelő, az esetleges védekezési feladatok megoldására alkalmasak.
 
frissítve: 2020. 06. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő mentett oldali és hullámtéri erdőterületeken, továbbá egyéb fával borított területeken személy- és vagyonvédelmi okokból, továbbá a természeti környezet állapotának megóvása érdekében néhány tartózkodási szabályt be kell tartani. Ezekről a "Teljes cikk"-re kattintva tájékozódhatnak.
 
frissítve: 2020. 06. 25.; Nagyszöllősi Nóra
KÖZLEMÉNY Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hidrológiai adatok alapján 2020. június 26-án (péntek) 12:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. A közúti forgalom korlátozásában illetékes Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a mai nap folyamán kihelyezi a megállni tilos táblákat, amely szerint 2020. június 25-én 16:00 órától tiltott lesz a parkolás az alsó rakparton. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Szegednél az I. fok életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik, ma délelőtt (06.25.) itt 521 centiméteres vízállást regisztráltunk.
 
frissítve: 2020. 06. 08.; Varga Piroska
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Bertalan-híd – árvízvédelmi töltés – vízitelep – Tisza folyó által határolt ingatlanon összesen 8,55 hektár nagyságú erdőterület található, amely nem tartozik Natura 2000-es védettség alá. Ezen a területen az ATIVIZIG korábban kijelölte a potenciális veszélyforrást jelentő faegyedeket, majd a szükséges beavatkozások elvégzéséhez benyújtotta az engedélykérést az illetékes erdészeti hatóság felé.
 
frissítve: 2020. 06. 04.; Varga Piroska
Az 1970. évben először az áprilisi, majd a májusi és az azzal összefüggő júniusi, teljes Tisza-völgyre kiterjedő árhullámok idézték fel először komolyabban annak veszélyét, hogy Szeged városát esetleg második elöntési katasztrófa is érheti.
 
frissítve: 2020. 06. 04.; Varga Piroska
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy Papp Jenő igazgatóságunk nyugalmazott szivattyúkezelője életének 69. évében tragikus hirtelenséggel 2020. június 02-án elhunyt.
 
frissítve: 2020. 06. 04.; Varga Piroska
A mai napon töltötte volna be 90. évét Dr. Vágás István okleveles mérnök, a műszaki tudomány doktora, címzetes egyetemi tanár, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egykori főosztályvezetője. Rá emlékezünk…
 
frissítve: 2020. 05. 25.; Nagyszöllősi Nóra
A Felső-Tisza parttal szomszédos hullámtéri területen a megjelölt veszélyt jelentő fák kivágását a vízügyi igazgatóság munkatársai, külső szakértő vállalkozó közreműködésével a mai napon elvégezte. Az előzetes tervek szerint a kidöntött fák gallyazása, darabolása, mulcsozása, elszállítása kedden történt volna meg, azonban a hatékony munkavégzésnek köszönhetően a feladat nagy részét már befejezték az ATIVIZIG munkatársai.
 
frissítve: 2020. 05. 12.; Nagyszöllősi Nóra
A Bertalan-híd felett, a Felső-Tisza parttal szomszédos hullámtéri területen 2020. május 10-én több nagyméretű fa kidőlt. A kidőlt fák környezetében sajnos még több veszélyt jelentő faegyedet is találtak kollégáink, ezért további intézkedéseket határoztunk meg.
 
frissítve: 2020. 03. 12.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az MHT Szegedi Területi Szervezete négy korosztály részére hirdetett pályázatot a Víz Világnapjához kapcsolódóan. A felhívásra több mint 200 pályamunka érkezett.
 
frissítve: 2020. 01. 31.; Nagyszöllősi Nóra
A húsz évvel ezelőtt történt ökológiai katasztrófára az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is visszaemlékeztek ma a szegedi Tisza-parton.
 
frissítve: 2020. 01. 14.; Varga Piroska
Megrendülten tudatjuk, hogy Gelányi Nándor, igazgatóságunk nyugalmazott informatikai és hírközlési referense életének 65. évében súlyos betegség következtében 2020. január 11-én elhunyt.
 
frissítve: 2019. 09. 04.; Nagyszöllősi Nóra
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kurucz Gyula igazgatóságunk nyugalmazott osztályvezető-helyettese (Igazgatási és Jogi Osztály) szeptember 3-án, életének 67. évében váratlanul elhunyt. Temetéséről Családja később intézkedik.
 
frissítve: 2019. 06. 12.; Nagyszöllősi Nóra
A 2015-ben átadott Szeged belvárosi partfal részét képezi a 1,5 km hosszú mobil árvízvédelmi fal is, melynek üzemeltetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Két évente gyakorlatot kell tartani a mobilfal rendszer összeszerelésére, amennyiben a Tiszán levonuló esetleges árhullámok időközben nem teszik ezt szükségessé.
 
frissítve: 2019. 05. 20.; Nagyszöllősi Nóra
A szegedi sportfejlesztések érdekében rekonstrukciós munka zajlik a Szillér-Baktó-Fertői-főcsatorna érintett szakaszán. Ennek kapcsán jelenleg is útzár van érvényben a Felső-Tisza part irányából Tápéra vezető szakaszon. Sajnálatosan előre nem látott problémák akadályozzák a munkálatokat, ezért a lezárás meghosszabbítására van szükség.
 
frissítve: 2019. 03. 27.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazatóság ma tartotta Makón a 12 mrd Ft uniós támogatásból megvalósuló beruházás, az "Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán" sajtónyilvános eseményét. Itt Borza Tibor az ATIVIZIG osztályvezetője mutatta be a projekt kivitelezési munkáinak jelenlegi állását, mely összességében a felénél tart.
 
frissítve: 2019. 03. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete a mai napon tartotta a víz világnapi ünnepi rendezvényét Szegeden. Összesen 24 pályamunka, ezzel együtt 30 alkotó került díjazásra a felhívásra beküldők közül. Az eredményhirdetés és a díjak átadása is a szegedi ünnepségen történt meg.
 
frissítve: 2019. 03. 14.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete négy korosztály (óvoda, általános iskola alsó- és felső tagozat, valamint középiskola) részére hirdetett pályázatot a Víz Világnapjához, valamint a Szegedi Nagyárvíz 140. évfordulójához kapcsolódóan.
 
frissítve: 2019. 03. 12.; Nagyszöllősi Nóra
Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek, szervezetek a Víz világnapján. A programok részletes leírását a mellékletben olvashatják. Ünnepeljük együtt a Víz Világnapot!
 
frissítve: 2019. 02. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Kedves Pályázók!Felhívjuk a figyelmeteket, hogy az idei Víz Világnapi pályázatok beküldési határideje március 3-án, vasárnap éjfélkor lejár. Addig is várjuk szeretettel az alkotásokat!
 
frissítve: 2019. 02. 01.; Nagyszöllősi Nóra
A romániai Zazar település melletti ülepítő gát 2000. január 30-án átszakadt, s mintegy 100 ezer köbméter ciánnal és nehézfémekkel szennyezett víz ömlött a Zazar patakon keresztül a Lápos folyóba, majd a Szamosba. A Tiszát február 2-án érte el a mérgező hullám. A folyó és élővilága azonban újra éledt. Erre emlékezünk ma.
 
frissítve: 2019. 02. 01.; Nagyszöllősi Nóra
A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából rendhagyó órát szervezett az érdeklődő diákoknak a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.
 
frissítve: 2019. 01. 23.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete pályázatot hirdet a Víz Világnapja és az 1879-es Szegedi Nagyárvíz 140. évfordulója alkalmából az óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekek részére. 1.Képzőművészeti pályázat a „Vizet mindenkinek” jelmondathoz kapcsolódóan 2.Irodalmi pályázat a 140 évvel ezelőtti Szegedi Nagyárvíz emlékére Részletek és a részvételi feltételek a "Teljes cikkre" kattintva olvashatók.
 
frissítve: 2018. 12. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel, aki szerette és tisztelte, hogy hosszan tartó betegség után, életének 80. évében elhunyt dr. Kováts Gábor, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója, a Csongrád megyei, majd az országos Mérnöki Kamara elnöke. Az egykori vezetőt az igazgatóság és a Kamara saját halottjának tekinti.
 
frissítve: 2018. 11. 30.; Nagyszöllősi Nóra
A tavalyi évhez hasonlóan idén is országos „roadshowt” tart az Országos Vízügyi Főigazgatóság a területi vízügyi igazgatóságokkal a vízügyes képzést folytató középiskolákban. Az eseménysorozat célja a vízügyes szakma népszerűsítése, a diákok ösztönzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karára (NKE VTK) való jelentkezésre. 2018. november 27-én érkezett a roadshow a Szegedi SZC Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskolába.
 
frissítve: 2018. 11. 05.; Nagyszöllősi Nóra
Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel, aki szerette és tisztelte, hogy életének 88. évében PROF. DR. VÁGÁS ISTVÁN az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott mérnöke, osztályvezetője, a műszaki tudományok doktora örökre megpihent. A Professzort az igazgatóság saját halottjának tekinti.
 
frissítve: 2018. 08. 31.; Nagyszöllősi Nóra
Az Európai Unió által, az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Határmenti Együttműködési Program keretében társfinanszírozott „Környezetbarát vízgazdálkodás extrém időjárási körülmények között a határmenti területeken – ECOWAM” című projekt keretében tartottak kerekasztal beszélgetést a szerbiai Újvidéken. A találkozó témája az árvizek elleni védekezés volt.
 
frissítve: 2018. 08. 17.; Nagyszöllősi Nóra
2018. augusztus 15-én igazgatóságunk szakemberei újabb vízmintát vettekek a Mártélyi Holt-Tisza érintett szakaszán. A mikroszkópos vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy cianobaktériumok sejtszáma ismét csökkent, a potenciális toxintermelő fajok visszaszorulása tapasztalható.
 
frissítve: 2018. 07. 19.; Nagyszöllősi Nóra
2018. július 17-én igazgatóságunk szakemberei újabb vízmintát vettek a Mártélyi Holt-Tisza érintett szakaszán. A mikroszkópos plankton vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy cianobaktériumok sejtszáma ismét megnövekedett.
 
frissítve: 2018. 07. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A legutóbbi vízvizsgálatok kimutatták, hogy az összes algaszám kisebb, azonban új taxonok jelentek meg. A vízminőség további helyreállítása érdekében az ATIVIZIG folytatta a korábban megkezdett vízkormányzást, melynek során 83.700 köbméter frissítővizet emelt át a Tiszából a holtágba.
 
frissítve: 2018. 07. 16.; Nagyszöllősi Nóra
A főcsatorna érintett szakaszán az oldott oxigén tartalom javítása érdekében az elmúlt hetekben az elszaporodott vízinövények gyérítését, állományszabályozását végezte el igazgatóságunk. A III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget 2018. július 13-án megszüntettük.
 
frissítve: 2018. 07. 11.; Nagyszöllősi Nóra
Az árvízi kockázat csökkentését célozza az a projekt, melyet közösen valósít meg a Maros Vízügyi Igazgatóság (ABAM, Románia), illetve a szegedi székhelyű Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG). Az Interrreg V-A Románia-Magyarország Program keretében a román és magyar oldalon egyaránt olyan beruházások valósulnak meg 2020 őszéig, melyek a Maros folyó közös érdekeltségű szakaszán növelik az árvízi biztonságot.
 
frissítve: 2018. 07. 09.; Nagyszöllősi Nóra
2018. június 15-én az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ismeretlen eredetű halpusztulást észlelt a Dong-éri-főcsatornán, Baks térségében. A helyszíni szemle során megállapították a szakemberek, hogy a főcsatorna érintett szakaszán túlburjánzott a vízi növényzet, ami a halak pusztulását okozhatta.
 
frissítve: 2018. 07. 02.; Nagyszöllősi Nóra
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Laboratóriumának vizsgálatai alapján a Mártélyi Holt-Tiszában nagymértékben elszaporodtak a cianobaktériumok (Anabaena, Aphanothece fajok), melyek elszaporodása és esetleges toxintermelése veszélyt jelenthet az érintett víztér életközösségeire, ezért műszaki beavatkozásra, azaz vízfrissítésre van szükség.A kialakult helyzetre tekintettel az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.
 
frissítve: 2018. 06. 18.; Nagyszöllősi Nóra
2018. június 15-én az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ismeretlen eredetű halpusztulást észlelt a Dong-éri-főcsatornán, Baks térségében. Az eset kapcsán az ATIVIZIG III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.
 
frissítve: 2018. 06. 08.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több olyan szabad vízi helyszín van, amely a lakosok körében közkedvelt fürdőző hely. Azonban ahhoz, hogy a nyári időszak vízben történt baleset nélkül teljen a vízpartok mellett, néhány szabállyal szükséges tisztában lenni és azokat betartani. A következőkben (teljes cikk) a szabad vízi fürdőzéssel kapcsolatos rendelkezésekre szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét.
 
frissítve: 2018. 04. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. április 17-én 15 órakor megkezdték.
 
frissítve: 2018. 04. 07.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel - a levonuló árhullám miatt - a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. április 05-én 13:30 órakor megszüntették.
 
frissítve: 2018. 04. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a jelenlegi hidrológiai helyzet alapján 2018. április 7-én (szombat) reggel 06:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása.
 
frissítve: 2018. 03. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Szeged MJV Önkormányzata 2018. április 3-án (kedd) reggel - várhatóan 06:00 órától - nyitja meg ismét a Huszár Mátyás rakpartot a közúti forgalom előtt.
 
frissítve: 2018. 03. 24.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. március 24-én 09:00 órakor megkezdték. A Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a várható apadás miatt a vízieszközök üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségre számítani kell, valamint a szükséges intézkedéseket szíveskedjenek megtenni.
 
frissítve: 2018. 03. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a jelenlegi hidrológiai helyzet alapján 2018. március 23-án (péntek) reggel 06:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az I. fokú készültség életbe léptetése 650 cm-es vízszint esetén történik. Ma reggel Szegednél 537 cm volt a vízállás.
 
frissítve: 2018. 03. 21.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel - a levonuló árhullám miatt - a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást a Kisköre-alsó vízmércén mért 600 cm-es vízszintnél 2018. március 21-én 12:00 órakor megszüntették. A Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban, változó mennyiségű és intenzitású uszadék, valamint kommunális hulladék megjelenésére kell számítani.
 
frissítve: 2018. 03. 14.; Nagyszöllősi Nóra
Az országos víz világnapi pályázatok elbírálása megtörtént. A helyezések még nem publikusak, de örömünkre szolgál, hogy az ATIVIZIG-MHT Szegedi Területi Szervezet felhívására beküldött pályamunkák közül is szerepel egy az országos díjazottak között. Az alábbi oldalon megtudható ki a szerencsés. http://vizvilagnap.hu/palyazatok/palyazatok-eredmenyei
 
frissítve: 2018. 03. 07.; Nagyszöllősi Nóra
A „Védd Természetesen!” jelmondathoz kapcsolódó rajz- és alkotópályázatra csaknem 300 pályamű érkezett az ország számos tájáról és a határon túlról, Szerbiából és Romániából is. A szegedi vízügy, a hidrológiai társaság és a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársaiból álló öttagú zsűri titkos pontozásával születtek meg a korcsoportonkénti végeredmények.
 
frissítve: 2018. 02. 14.; Nagyszöllősi Nóra
Elindult a dél-alföldi régió Víz Világnapi pályázata! 5-18 éves korig mindenki megtalálhatja a számára szóló pályázatot. Részletek és tudnivalók a felhívásban. (A Tervezz vizes közösségi teret! c. alkotópályázattal kapcsolatban további információ kérhető az irisz@dunamuzeum.hu e-mail címen.) Szeretettel várjuk az alkotásokat március 4-ig!
 
frissítve: 2018. 01. 30.; Nemesszeghy Anett
Ökológiai katasztrófát előidéző események láncolata kezdődött meg 18 évvel ezelőtt, január 30-án este Romániában, amikor átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező elegy több vízfolyáson keresztül a Tiszába jutott. A 2000 telén történt eseményeket kronológiai sorrendben elevenítjük fel.
 
frissítve: 2018. 01. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló 858.085 euró összköltségvetésű WaterAtRisk c. projekt célja többek között a belvíz és az aszály károk kockázatának csökkentése.
 
frissítve: 2018. 01. 08.; OVF
Tájékoztatás a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosításával kapcsolatban 2018. január 1-től érvényes vízügyi változásokról a honlapunkon a ˝Közérdekű/Objektum azonosítás˝ menüpont alatt.
 
frissítve: 2017. 11. 13.; Nagyszöllősi Nóra
Tanulmányi tájékoztatóval, bemutató órákkal és műszerek bemutatásával várja leendő hallgatóit november 22-i nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara. Az NKE bajai campusára látogatók megismerkedhetnek a kar és intézeteinek munkájával, a különféle képzési lehetőségekkel, a vízügyi életpályával és a hallgatói önkormányzat tevékenységével.
 
frissítve: 2017. 10. 02.; Nagyszöllősi Nóra
A vízügyi múzeumok és kiállítóhelyek összekötőinek éves találkozójára idén Gyulán került sor. A szeptember utolsó hetében megrendezésre kerülő eseménynek ebben az évben a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott gyulai Tájvízház adott otthont.
 
frissítve: 2017. 06. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 2017. évi Nemzetközi Duna Napot Barcson tartotta, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közös szervezésben. A 2004 óta megrendezésre kerülő nemzetközi Duna Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó természeti kincseire, mely összeköti a folyó partja mentén lévő országokat.
 
frissítve: 2017. 06. 22.; Nagyszöllősi Nóra
A mobil árvízvédelmi fal összeszerelési gyakorlatot az ATIVIZIG szakemberei az előre tervezettnél ütemesebben hajtották végre, így a forgalom is a hamarabb indulhat meg a rakparton.
 
frissítve: 2017. 06. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2017.06.21-22-én Szeged belvárosi partfal szakaszán gyakorlatot tart, melynek idején forgalomkorlátozások lesznek érvényben!
 
frissítve: 2017. 05. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Szerbiában egyedüli községként nyert stratégiai projektre uniós támogatást a magyarkanizsai önkormányzat. Az IPA-projekt összértéke, melynek hordozója a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) 6.980.608 euró, pályázati partnerei pedig a magyarkanizsai önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. Az unió az összeg 85 százalékát, azaz 5.933.516 eurót vissza nem térítendő támogatásként ítélt oda a projekt megvalósítására.
 
frissítve: 2017. 05. 03.; Nagyszöllősi Nóra
2016 év végén az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaiból álló lelkes társaság is részt vett az egyik hazai kereskedelmi televízió kvízműsorában.
 
frissítve: 2017. 03. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete 2017. március 22-én délelőtt tartotta ünnepi rendezvényét a Víz Világnapja alkalmából Szegeden.
 
frissítve: 2017. 03. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek, szervezetek a Víz világnapján.
 
frissítve: 2017. 03. 14.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezetének felhívására mintegy 200 pályamű érkezett. A zsűri értékelte a beküldött alkotásokat.
 
frissítve: 2017. 02. 08.; Nagyszöllősi Nóra
Felhívjuk az úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le.
 
frissítve: 2017. 02. 03.; Nagyszöllősi Nóra
Február 8-tól érdekes témákkal, a Víz Világnapjához kapcsolódó idei programokkal, pályázatokkal és internetes vetélkedővel frissül a www.vizvilagnap.hu.
 
frissítve: 2016. 09. 09.; Nagyszöllősi Nóra
Megkezdődtek az ár- és belvízvédelmi művek 2016. évi őszi felülvizsgálatai az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területén. A vonatkozó kormányrendelet értelmében évente egy alkalommal felül kell vizsgálni az ár-és belvízvédelmi műveket, azok műtárgyait, tartozékait, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések állapotát. http://promenad.hu/cikk/vizugyi-felulvizsgalatok-170134
 
frissítve: 2016. 03. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság területén a kedvező időjárási körülmények és a megtett intézkedések hatására az elöntött területek nagysága folyamatosan csökken.A belvízzel elöntött terület nagysága 3.900 hektár, ebből 1.250 hektár vetés-szántó. Csongrád megyében 2.850 hektár van még víz alatt.
 
frissítve: 2016. 03. 25.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság területén a kedvező időjárási körülmények és a megtett intézkedések hatására az elöntött területek nagysága, és a szivattyútelepek üzemórája folyamatosan csökken.
 
frissítve: 2016. 03. 23.; Nagyszöllősi Nóra
A csapadék előrejelzés alapján az ATIVIZIG kezelésében lévő Tisza, Hármas-Körös és Maros szakaszokon a jövő hét elejéig marad az apadó trend.
 
frissítve: 2016. 03. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete március 22-én délelőtt tartotta ünnepi rendezvényét a Víz Világnapja alkalmából.
 
frissítve: 2016. 03. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt napok kedvező időjárása és az ATIVIZIG által megtett intézkedések hatására a belvízi elöntés mérséklődött, így a területi belvízvédelmi készültségeket az igazgatóság megszüntette.
 
frissítve: 2016. 03. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt napok kedvező időjárása és az ATIVIZIG által megtett intézkedések hatására a belvízzel elöntött terület nagysága lecsökkent. Jelenleg a vízzel borított terület 18.900 hektár, ebből 8.900 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 14.100 hektár.
 
frissítve: 2016. 03. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 538 cm, Mindszentnél 570 cm, Szegednél 509 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 531 cm, apadó, a Maroson Makónál 51 cm, áradó volt.
 
frissítve: 2016. 03. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság teljes működési területén jelenleg 60 szivattyútelep üzemel. A szivattyúk az elmúlt napon (03.15.) mintegy 1,3 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.
 
frissítve: 2016. 03. 07.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza tetőzés közeli állapotba van, holnap estig az áradás valószínűleg mindenhol megáll, Csongrádnál és Mindszentnél kevéssel az I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (650 cm) alatti, Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 cm) alatti vízállással.A Huszár Mátyás rakparton jelenleg megállni tilos.
 
frissítve: 2016. 03. 05.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű hosszán, Öcsöd és a Hármas-Körös – Tisza torkolat közötti szakaszon, összesen 35,9 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben.
 
frissítve: 2016. 03. 04.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 54 üzemel I. és II. fokú készültség mellett.
 
frissítve: 2016. 03. 03.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kialakult belvízhelyzet, és a megnövekedett elöntések, szivattyúzások miatt az igazgatóság nyolc belvízvédelmi szakaszából három teljes területére, és egy belvízvédelmi szakasz két őrjárására kellett I. fokú belvízvédelmi készültséget elrendelni.
 
frissítve: 2016. 03. 02.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 16.750 ha, ebből 8.600 ha vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van (12.550 ha).
 
frissítve: 2016. 03. 01.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság kezelésében lévő folyószakaszokon a vízszint lassan emelkedik.A Hármas-Körösön Szarvasnál a vízállás tegnap este meghaladta az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (600 cm).Az Alsó-Tiszán a tetőzés e hét végére várható, Csongrádnál és Mindszentnél kevéssel az I. fokú szint (650 cm) alatti, Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 cm) alatti vízállással.
 
frissítve: 2016. 02. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt hét enyhe időjárása miatt erősödő hóolvadás, valamint a lehullott csapadék a felső folyószakaszokon kisebb árhullámokat indított el, melyek az alsó szakaszok vízszintjét is mérsékelten tovább emelik.
 
frissítve: 2016. 02. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tiszán a következő napokban a vízszint stagnálni, minimálisan emelkedni fog. I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése nem várható.
 
frissítve: 2016. 02. 25.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén jelenleg 43 szivattyútelep üzemel: 35 I. fokú, 8 pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.24.) mintegy 1,2 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.
 
frissítve: 2016. 02. 24.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tiszán a következő napokban a vízszint stagnálni, minimálisan emelkedni fog. I.fokú árvízvédelmi készültség elrendelése nem várható. Előreláthatólag a Tisza a szegedi Huszár Mátyás rakpart szintjét (580 cm) a napokban nem fogja elérni.
 
frissítve: 2016. 02. 23.; Nagyszöllősi Nóra
A Tisza északi mellékfolyóinak áradása és a csapadékos időjárás hatására, az Alsó-Tiszán is árhullám vonul le. A következő napokban a vízállások már nem emelkednek jelentősen, azonban a mellékfolyók árhullámai miatt hosszú, elnyúló tetőzés várható.
 
frissítve: 2016. 02. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG területén jelenleg 40 szivattyútelep üzemel. Az elmúlt napon (02.21.) közel 1,5 millió m3 vizet emeltek át a szivattyúk a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 13.600 ha.
 
frissítve: 2016. 02. 19.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG területén jelenleg 38 szivattyútelep üzemel. Az elmúlt napon (02.18.) közel 1,5 millió m3 vizet emeltek át a szivattyúk a befogadókba. A beérkezett adatok szerint II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Kunszentmárton településen.
 
frissítve: 2016. 02. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg 35 szivattyútelep üzemel.A szivattyúk az elmúlt napon (02.17.) közel 1,5 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.
 
frissítve: 2016. 02. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén jelenleg 34 szivattyútelep üzemel. A belvízzel elöntött terület nagysága 3800 ha, ebből 2000 ha vetés-szántó. Az igazgatóság területén a legnagyobb mértékű elöntés Csongrád megyében van.
 
frissítve: 2016. 01. 15.; Nagyszöllősi Nóra
A Tisza vízrendszerében elindult árhullámok a hazai felső folyószakaszokon már tetőztek. A készültségi szintet megközelítő árhullám vonul le a Felső- és a Közép-Tiszán.A leérkező árhullámok az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon az árvízvédelmi készültségi szintet várhatóan nem érik el.
 
frissítve: 2015. 11. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Befejeződött az ár- és belvízvédelmi művek 2015. évi őszi felülvizsgálata az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területén. A szemlék augusztus-október hónapokban zajlottak, melyek eredményeit, tapasztalatait a vízügyes szakemberek kiértékelték, s a szükséges feladatokról intézkedési tervet készítettek a következő évre vonatkozólag.
 
frissítve: 2015. 06. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) együttműködésben a román vezető partnerrel (Marosvásárhelyi Vízügyi Igazgatóság - ABAM) együttes projektet valósított meg a közös érdekeltségű Maros jobb parti árvízvédelmi vonal infrastrukturális fejlesztésére, melynek hivatalos záró rendezvényét tegnap tartották Szegeden. A projekt összesen 1.443.124,82 EUR-ból valósult meg, melyből a támogatás összege 1.226.656,09 EUR volt.
 
frissítve: 2015. 06. 05.; Nagyszöllősi Nóra
Befejeződtek a Száraz-ér rekonstrukciós munkálatai, melynek kapcsán a kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken tartotta ünnepélyes záró rendezvényét Tótkomlóson. A 492,51 millió forintos összköltségű projekt a vízfolyás Királyhegyesi és Sámson-Apátfalvi Száraz-ér élőhely-helyreállítására összpontosult.
 
frissítve: 2015. 05. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt hónapokban megújult az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Szegedi Medencés Kikötő alap infrastruktúrája a kornak megfelelő szakmai és műszaki színvonal biztosítása, valamint a korszerű kikötői szolgáltatásnyújtás érdekében. A fejlesztés a Közlekedési Operatív Program keretében, 85 %-os uniós támogatással, összesen 70,58 millió forintból valósult meg.
 
frissítve: 2015. 04. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Az akár 11 méter magas vízállással is elbíró mobil fal próbaszerelése 2015. április 20-án kezdődött, 80 fő közreműködésével, a szegedi vízügyes szakemberek koordinálásával. A - Magyarországon egyedülálló módon – 1,5 km hosszban kiépített árvízvédelmi mobil fal rendszer próbaszereléséhez kapcsolódóan az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2015. április 21-én szakmai napot rendezett a vízügyi szakma, a társ- és együttműködő szervezetek képviselői számára.
 
frissítve: 2015. 02. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza-vízgyűjtő északnyugati, nyugati részén területi átlagban 7-8 mm körüli, máshol ennél kevesebb csapadék hullott. Az ATIVIZIG területén átlagosan 8,3 mm jelentkezett, de a Duna-Tisza közén, több helyen is mértek 15-20 mm feletti értékeket (maximum: 30,9 mm Városföld).
 
frissítve: 2015. 02. 25.; Nagyszöllősi Nóra
Befejeződött a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése, melynek kedvezményezettje az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A rekonstrukciós munkáltok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósultak meg. Az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.
 
frissítve: 2015. 02. 24.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza-vízgyűjtő északi részén területi átlagban 2 mm körüli, máshol – az ATIVIZIG területén is – 1 mm alatti csapadék jelentkezett. A meteorológiai prognózis szerint a következő napokban csapadékos lesz az idő, de a csapadék mennyisége nem lesz jelentős, területi átlagban szerdán és csütörtökön érheti el az 5 mm körüli értéket.
 
frissítve: 2015. 02. 23.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az elmúlt időszak kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent. Jelenleg 37.350 ha az elöntött terület nagysága, ebből 20.800 ha a vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 28.700 ha van víz alatt.
 
frissítve: 2015. 02. 20.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az elmúlt napok kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent. Jelenleg 40.250 ha az elöntött terület nagysága, ebből 22.400 ha a vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 30.750 ha van víz alatt.
 
frissítve: 2015. 02. 19.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában sem a Tisza-vízgyűjtőn, sem az ATIVIZIG területén nem volt csapadék. A meteorológiai prognózis szerint a hét végéig száraz lesz az idő. Vasárnap és a jövő hét elején csapadékra lehet számítani, főleg a vízgyűjtő délnyugati részén.
 
frissítve: 2015. 02. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában sem a Tisza-vízgyűjtőn, sem az ATIVIZIG területén nem volt csapadék. A meteorológiai prognózis szerint a hét végéig száraz lesz az idő. Szombaton jelentéktelen, a jövő hét elején már számottevő csapadékra lehet számítani. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az elmúlt napok kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent.
 
frissítve: 2015. 02. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában sem Tisza-vízgyűjtőn, sem az ATIVIZIG területén nem volt csapadék. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az utóbbi napok kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent. Jelenleg 43.500 ha az elöntött terület, ebből 24.350 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 32.850 ha van víz alatt.
 
frissítve: 2015. 02. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt hétvégén a Tisza-vízgyűjtőn nem volt csapadék. Az ATIVIZIG területe is csapadékmentes volt, működési területen nincs hó. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 25 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 46 szivattyútelep I. fokú készültség mellett.
 
frissítve: 2015. 02. 13.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában csak a Tisza-vízgyűjtő északi részén fordult elő szórványos, jelentéktelen csapadék. Az ATIVIZIG területe csapadékmentes volt. Az igazgatóság területén – a még meglévő hó olvadása miatt - a belvízi elöntés nagysága valamelyest növekedett.
 
frissítve: 2015. 02. 12.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában csak a Tisza-vízgyűjtő északi részén fordult elő szórványos, jelentéktelen csapadék. Az ATIVIZIG területe csapadékmentes volt, működési területén nincs hó.A meteorológiai prognózis szerint a jövő hét közepéig száraz lesz az idő.
 
frissítve: 2015. 02. 11.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén, és ezen belül az ATIVIZIG területén is csak szórványosan fordult elő csapadék, területi átlagban jelentéktelen, 1 mm alatti mennyiségű. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága 47.750 ha, ebből 26.900 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 37.400 ha van víz alatt.
 
frissítve: 2015. 02. 10.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén nem volt jelentős csapadék. Az ATIVIZIG területi átlaga 1,2 mm volt, a maximum értéket (3,1 mm) a Holt-Tiszánál regisztrálták. A csapadék hó formájában jelentkezett. Az igazgatóság működési területén a hótakaró 1-5 cm vastagságú, több helyen csak foltokban borítja a talajt. A Tisza-vízgyűjtő hóvízkészlete kissé növekedett: tegnap 2,10 km3 volt, az időszaki sokéves átlag 70 %-a.
 
frissítve: 2015. 02. 09.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt hét végén a Tisza vízgyűjtőjén nem volt jelentős csapadék. Az ATIVIZIG területét pénteken és vasárnap összesen 3,6 mm csapadék érte, szombaton száraz volt az idő. Az igazgatóság működési területén ma reggelre - a délkeleti körzetek kivételével - 1-5 cm vastagságú hótakaró alakult ki, több helyen csak foltokban.
 
frissítve: 2015. 02. 07.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában az ATIVIZIG területén átlag 1,8 mm csapadék hullott. A legnagyobb értéket, 6,3 mm-t Kisszállás körzetében regisztrálta az igazgatóság.
 
frissítve: 2015. 02. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén, és az ATIVIZIG területén sem volt számottevő csapadék, területi átlagban legfeljebb az 1 mm-t érte el. A meteorológiai prognózis szerint a jövő hét szerdáig jelentősebb csapadék nem várható, a Tisza-vízgyűjtő valamivel csapadékosabbnak ígérkező délkeleti részén is legfeljebb napi 5 mm.
 
frissítve: 2015. 02. 05.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt napon az ATIVIZIG területén átlagban 2 mm körüli csapadék hullott. A legtöbbet Csanádpalota (6,0 mm), Battonya (6,5 mm) és Dombegyház (5,9 mm) térségében mértek. A legfrissebb meteorológiai prognózis szerint a hét végére jelzett csapadék mennyisége kevesebb lesz a vártnál: az igazgatóság működési területén átlagosan napi 1-2 mm, a Tisza-vízgyűjtő délkeleti részén is legfeljebb napi 5 mm.
 
frissítve: 2015. 02. 04.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 34 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
 
frissítve: 2015. 02. 03.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG területén az elmúlt egy hónapban lehullott csapadék területi átlaga 63,3 mm volt. Kiskunfélegyháza és Városföld térségében 84-85 mm csapadék hullott, Csengele térségében ez az érték meghaladta a 90 mm-t is. Mivel az elmúlt időszak belvizei miatt már vízzel telítettek a talajrétegek, így minden újabb lehulló csapadékmennyiség hatására ismételten jelentős belvízi elöntések keletkezhetnek az igazgatóság területén.
 
frissítve: 2015. 01. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén említésre méltó csapadék csak az északi, északnyugati vidékeken fordult elő, területi átlagban 0-5 mm közötti. Máshol jellemzően száraz volt az idő, a szórványosan jelentkező csapadékból legfeljebb 1 mm körüli napi összegek alakultak ki. Az ATIVIZIG területén sem volt számottevő eső.A meteorológiai előrejelzés szerint holnap reggelig jelentősebb csapadékhullás várható, az igazgatóság területén 10 mm körüli napi összegű.
 
frissítve: 2015. 01. 29.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában a Tisza-vízgyűjtőn, és ezen belül az ATIVIZIG területén sem volt említésre méltó csapadék. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végén kell ismét csapadékra számítani, főleg pénteken és vasárnap.
 
frissítve: 2015. 01. 28.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt 24 órában jelentős csapadéktevékenység nem fordult elő az ATIVIZIG területén. A hét további részén várhatóan lehűlés tapasztalható, felhős, borult időszak mellett jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
 
frissítve: 2015. 01. 27.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén már vízzel rendkívül telítettek a talajrétegek, így az elmúlt napokban hullott csapadék hatására a belvízi elöntések kiterjedése és a csatornák telítettsége tovább nőtt.
 
frissítve: 2014. 12. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elmúlt hétvégén (december 20-21.) ismét nagy mennyiségű csapadék hullott. A csapadék területi átlaga 11 mm volt, a legtöbb eső Kardoskút térségében esett, ahol 18,6 mm-t regisztráltunk. Az igazgatóság területén már rendkívül telítettek vízzel a talajrétegek, így az újabb csapadék hatására a belvízi elöntések nagysága tovább nőtt.
 
frissítve: 2014. 12. 12.; Nagyszöllősi Nóra
Az elmúlt időszakban tovább folytatódott az ATIVIZIG működési területén a csapadékos időjárás. Az elmúlt két hétben lehullott csapadék területi átlaga 47 mm, Szentes és Kiskunfélegyháza térségében 65-71 mm volt, Csengele térségében pedig ez az érték meghaladta a 57 mm-t. Mivel az elmúlt időszak belvizei miatt már vízzel telítettek voltak a talajrétegek, így az újabb csapadék hatására ismét jelentős belvízi elöntések keletkeztek az igazgatóság működési területén.
 
frissítve: 2014. 11. 19.; Nagyszöllősi Nóra
A hivatalos kiértékelő értekezlettel fejeződött be az ár- és belvízvédelmi művek 2014. évi őszi felülvizsgálata az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területén. Az érvényben lévő kormányrendelet értelmében, a védekezésre való felkészülés keretében, évente egy alkalommal felül kell vizsgálni az ár- és belvízvédelmi műveket, azok műtárgyait, tartozékait, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések állapotát. Ezek tudatában idén is elvégezték munkájukat az ATIVIZIG egyes szakbizottságai.
 
frissítve: 2014. 11. 10.; Nagyszöllősi Nóra
A beruházás a Sámson-Apátfalvi Száraz-ér és a Királyhegyesi Száraz-éri főcsatorna Csanádalberti és Tótkomlós közötti mintegy 16 km-es szakaszát érinti.
 
frissítve: 2014. 10. 27.; Nagyszöllősi Nóra
2014. október 22-23-án az ATVIZIG működési területének keleti részén nagy intenzitású, folyamatos csapadék tevékenység volt. A csapadék területi átlaga meghaladta a 25-30 mm-t. Mivel Szentes és térsége a szeptemberi belvizek miatt már vízzel telítettek voltak, így az újabb nagy mennyiségű csapadék hatására ismét jelentős belvízi elöntések keletkeztek ebben a térségben.
 
frissítve: 2014. 09. 23.; Nagyszöllősi Nóra
Az igazgatóság a holnapi naptól -jelen belvízvédekezés kapcsán- további tájékoztatót nem ad ki.
 
frissítve: 2014. 09. 22.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 21.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 20.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 19.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 18.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 18.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 09. 16.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 03. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete a mai napon közösen tartotta ünnepi rendezvényét a Víz Világnapja alkalmából.
 
frissítve: 2014. 03. 19.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2013. 12. 09.; Nagyszöllősi Nóra
A Dél-Alföldi Operatív program keretében mintegy 700 millió forintos támogatásból újult meg a Tápéi belvízöblözet és a Tápéi szivattyútelep. A rekonstrukciós munka elsődleges célja a szivattyútelep vízszállító képességének növelése, a keletkező vizek folyamatos átemelésének biztosítása, ezáltal a csapadék- és belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatoknak csökkentése volt.
 
frissítve: 2013. 09. 27.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ma tartotta Tótkomlóson az Európai Uniós finanszírozásból megvalósuló, „Élőhely rekonstrukciós munkálatok a Száraz-ér mentén” c. projektjének ünnepélyes nyitórendezvényét...
 
frissítve: 2013. 06. 19.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az ATI-VIZIG műszaki szakemberekből és fizikai (gát-és csatornaőrök, gépészek, hálózatszerelők, lakatosok) létszámból álló első kontingense 41 fővel – az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására - 2013. június 4 - én indult útnak Győrbe, a dunai árvízvédekezési munkák segítésére. A győri vízügyi igazgatóság (ÉDUVÍZIG) területén, ezen a napon este 6 órakor meg is kezdte a szegedi csoport Győrben és Győrújfalun a 12 órás, reggel 6-ig tartó éjszakai műszakot...
 
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240