Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
 • Interaktív vízügyes játszóház Ópusztaszeren
 • Árvízi biztonság növelése az ATIVIZIG területén
 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás (A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció)
Előző
Következő
 • Interaktív vízügyes játszóház Ópusztaszeren

  Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Emlékhelyén (Szeged) debütált múlt évben a kubikusok életét, munkáját, használati eszközeit bemutató kiállítás interaktív része, amely minden korosztályt megmozgat.

  Idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark „Élő Archívum” tematikus programnapjaihoz csatlakozva ismerhetik meg az park látogatói a kubikus szakma nehézségét és szépségeit.

 • Árvízi biztonság növelése az ATIVIZIG területén

  A projekt fő célja az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyében élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen fekvő mezőgazdasági területek védelme érdekében, továbbá a megfelelően kiépített védvonalon a védekezési költség csökkentése.

  A projekt keretében tervezett beavatkozás olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását és működtetését szolgálja, amely figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét.

  A fejlesztés műszaki szükségességét a Belügyminisztériumi rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiány indokolja. A projekt műszaki szükségességét támasztja alá továbbá a töltések geotechnikai állapota.

 • 142 éve, hogy a folyó Petresnél átszakította a tiszai védtöltést, majd a sövényházi töltést leküzdve, a Tisza akadály nélkül haladt Szeged felé. A víz mederbe történő visszavezetésére létesített átvágások nem hozták meg a várt eredményt, és március 12-én hajnalban a Tisza elöntötte Szegedet. A katasztrófa több mint 150 halálos áldozatot követelt. A városban 6000 ház dőlt össze, és több mint 60 ezer ember vált hajléktalanná. Az árvíz következtében a város szinte teljesen megsemmisült.

  Mikszáth Kálmán ekként tudósított a Szegedi Naplóban a pusztító áradatról:

  „Mint a kígyó, sziszegve, mászva jött az óriási áradat, elfoglalva a völgyezeteket, aztán a dombokat. Az éjbe betekintve a magasból az ember nem ismerte föl a piszkos szörnyeteget: azt lehetett volna hinni, hogy az az út... De mikor aztán elkezdtek az úton hordók hemperegni, lábak nélküli lovak és borjúk csúszni, az ember hüledezve kiáltott föl.
  - Az ott a víz!
  Egy tenger, mely néhány pillanat alatt megsokszorozta magát dagadásában, mely lopva jött, mint az orgyilkos, és sebesebben, mint az aggodalom. És egyszerre jött minden ponton. Nem lehetett előle kitérni sehol. És amint látta az ember a magasból nyitott ablakon, hogy a sötétben fehérlő házak egyre kisebbek, alacsonyabbak lesznek, kétségtelenné vált, hogy az ott alant a víz. Mily végtelenség telt el, míg megvirradt! És minek is virradt meg? A hajnal nem találta meg többé Szegedet... csak a romjait, amint azok apránkint egy piszkos tenger iszapjává válnak.”

 • Az 1970. évben először az áprilisi, majd a legkomolyabban a májusi és az azzal összefüggő júniusi, teljes Tisza-völgyre kiterjedő árhullámok idézték fel először komolyabban annak veszélyét, hogy Szeged városát esetleg második elöntési katasztrófa is érheti.

 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás
  A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció

  Az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsának a „Jövőépítés a vízgazdálkodásban” című sorozatában a hazai vízgazdálkodás kiemelkedő tudósai foglalják össze az életművüket.

  Bemutatják mivel és hogyan járultak hozzá a vízgazdálkodás jövőjének az építéséhez, tanulságul a jövőt építő új generációk számára.

  A most megjelenő kötet szerzője Ijjas István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási és Vízépítési Tanszékének professzor emeritusa, aki a még ma is alkotó pályáját nagy részben az egyetemen töltötte, mérnök generációk szakmai tudását és szemléletét formálta.

Pályázatok

Lampl Hugó Emlékplakett

frissítve: 2022. 08. 02.; Török Hajnalka
Tájékoztatás Lampl Hugó Emlékplakett adományozásáról - pályázat benyújtásának határideje: 2022. december 15.

Duna Művészeti Mestere 2021 - Fedezd fel a Dunát!

frissítve: 2021. 08. 10.; Nagyszöllősi Nóra
A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), a Global Water Partnership Közép- és Kelet-Európa Régió (GWP CEE) és a GWP Magyarország Alapítvány a Nemzetközi Duna Nap alkalmából 2021-ben ismét meghirdeti a Duna Művészeti Mestere (DAM) alkotói pályázatot. A pályázaton 6-18 éves korú diákok jelentkezését várják. Részletek a "Teljes cikkre" kattintva olvashatóak.

MEGHOSSZABBÍTJUK A VÍZ VILÁGNAPI PÁLYÁZATOK BEKÜLDÉSÉNEK HATÁRIDEJÉT

frissítve: 2021. 03. 05.; Nagyszöllősi Nóra
Kedves Érdeklődők! A jelek szerint még sokan benne vagytok az alkotási lázban így, hogy ne maradjon le senki a lehetőségről, meghosszabbítjuk a beküldési határidőt 2021. 03. 29. éjfélig. A pályamunkákra március 30-án 16:00 órától április 5-én éjfélig lehet majd szavazni, az ATIVIZIG facebook oldalán.https://www.facebook.com/ativizig Az eredményeket április 8-án tesszük közzé. Egyebekben a pályázati felhívás és a tudnivalók változatlanok. Szeretettel várjuk a további munkákat! Az Alsó-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete a Víz Világnapja alkalmából alkotó pályázatot hirdet óvodás, általános iskolás és középiskolás diákok részére „A víz érték! Becsüld meg!” jelmondathoz kapcsolódóan. Szeretettel várjuk a pályamunkákat! (Részletek a teljes cikkben)

MÁRCIUS 22. - A Víz Világnapja


frissítve: 2021.03.22; OVF
Ebből az alkalomból mondja el gondolatait Láng István, az OVF főigazgatója!
Meteorológiai Világnap: 2021. március 23. A meteorológia adatok szerepe a vízügyi ágazat tevékenységében

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és világszerte a meteorológusok közössége a Meteorológiai Világnapot. 


Érdekességek

Dr. Vágás István és Dr. Pálfai Imre Emlékkonferencia - előadások

frissítve: 2022. 06. 10.; Nagyszöllősi Nóra
Az ATIVIZIG és az MHT Szegedi Területi Szervezet 2022.május 18-án „Dr. Vágás István és Dr. Pálfai Imre Emlékkonferencia” címmel nagy sikerű előadónapot tartott Szegeden. Az eseményen elhangzott előadások a dokumentumban lévő linkekre kattintva megtekinthetőek.

Könyvajánló - Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás

frissítve: 2019. 12. 02.; Nagyszöllősi Nóra
Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció A kötet főcíme az „Integrált vízgazdálkodás” arra utal, hogy azok a tevékenységek és módszerek, amelyekről ír, valamilyen formában és mértékben mind az integrálás – a ma divatos szóhasználattal élve – jó gyakorlatai közé tartoznak. „A hidroinformatika születése – Európai és globális integráció” alcímet, azért viseli a kötet, mert ezek a vízgazdálkodás elmúlt ötven évének a legnagyobb újdonságot jelentő es a legna-gyobb változásokat hozó tényezői közé tartoztak, és ezekkel foglalkozott a legtöbbet a szakmai pályafutása alatt.

Hírek - Sajtóközlemények

Tájékoztató a „Gyála I.” azaz a Gyálai Holt-Tisza kármentesítése projektről

frissítve: 2022. 10. 03.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.

Tájékoztató a "Gyála II." azaz a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projektről

frissítve: 2022. 10. 03.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.

Kitüntették az igazgatóság munkatársait augusztus 20. alkalmából

frissítve: 2022. 08. 30.; Nagyszöllősi Nóra
A nemzeti ünnep apropóján az ATIVIZIG három munkatársa vehetett át rangos kitüntetést: Barla Enikő osztályvezető „Főigazgatói Tárgyjutalom” (Országos Vízügyi Főigazgatóság), Vizsnyiczainé Mészáros Irén bér- és munkaügyi ügyintéző ezüst fokozatú „Köz Szolgálatáért Érdemjel" (Belügyminisztérium), Versegi László szakaszmérnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat (Köztársasági Elnök) elismerésben részesült. Kollégáinknak szívből gratulálunk, és további eredményes munkát kívánunk! (fotók a Teljes cikkre kattintva)

Tájékoztató a „Gyála I.” azaz a Gyálai Holt-Tisza kármentesítése projektről

frissítve: 2022. 08. 26.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza kármentesítési projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.

Tájékoztató a "Gyála II." azaz a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projektről

frissítve: 2022. 08. 26.; Kovács Szilvia
A tájékoztatóban a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése projekt aktuális állapotáról olvashatnak a "teljes cikkre" kattintva.

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

frissítve: 2022. 08. 25.; Kovács Szilvia
Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják. Rendkívüli aszályhelyzet miatt most először kellett védekezési készültséget elrendelni. Az előre igényelt, leszerződött vízigényeket mindenhol sikerült kielégíteni.

A következő napokra előrejelzett hazai időjárás következtében – a hétvégétől – az aszályhelyzet mérsékelt javulása valószínűsíthető

frissítve: 2022. 08. 17.; Kovács Szilvia
Az előttünk álló hétvégére előrejelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. Nagy tavainknak továbbra is jó a vízminősége, de az előttünk álló három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberek részéről is.

Megdőlt a legkisebb vízszint a Maroson

frissítve: 2022. 08. 15.; Nagyszöllősi Nóra
A Maroson megdőlt a legkisebb vízszint (LKV) rekordja (-113 centiméter).2022.augusztus 14-én 16:00 órakor a makói vízmércén -116 centiméter regisztáltunk. Az aszályhelyzetről szóló aktuális tájékoztatónk további részletei a Teljes cikkre kattintva olvasható.

Események

A Tiszai árhullámokról matematikus szemmel – a Kutatók Éjszakája Szegeden

frissítve: 2022. 10. 03.; Kovács Szilvia
Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereinek közreműködésével egy jellegzetes vízügyes témakört feldolgozó eseménnyel kapcsolódott a Kutatók Éjszakája európai programsorozathoz.

Koszorúzás Szegeden a Vízügyi Történeti Emlékhelyen

frissítve: 2022. 09. 26.; Kovács Szilvia
A Szegedi SzC Vedres István Technikum diákjai megkoszorúzták az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Emlékhelyén, Vedres István mellszobrát.

Lakossági fórum a "Gyálai Holt-Tisza kármentesítése" projekről

frissítve: 2022. 09. 23.; Kovács Szilvia
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című beruházásával kapcsolatban tart második alkalommal lakossági fórumot.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajz összefoglaló a 2020/2021-es hidrológiai évről

frissítve: 2021. 11. 15.; Szarvas Ferenc
A 2020-2021-es hidrológiai év leginkább a csapadékhiány miatt maradhat emlékezetes. Az időszak kezdete óta körülbelül 130 mm-es csapadékdeficit alakult ki az ATIVIZIG területén. Ilyen mértékű csapadékhiány utoljára 2012-ben fordult elő és a 2000-es évek óta is mindössze kettő szárazabb év volt az ideinél. A klímamodellek éghajlatunkra már 10-15 éve előrejelezték a téli csapadékmennyiség növekedését és a szárazabb nyári időszakokat, a hőmérsékletek átfogó emelkedése mellett. Ezek a változások már évek óta beépültek igazgatóságunk éghajlatába így az elmúlt hidrológiai évben is jellemezték azt. A tavalyi csapadékos téli szezon enyhe hőmérsékletekkel párosult így nem kedvezett a hó felhalmozódásának, viszont kedvezett a téli árhullámok kialakulásának. Februárban I. fok környéki vízállások is előfordultak folyószakaszainkon, de árvízvédelmi készültség csak a Hármas-Körösön volt elrendelve. Ezzel egy időben több szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség is volt érvényben. A csapadékos, enyhe telet hűvös, száraz tavasz és meleg, száraz nyár követte melyek egyike sem vált a térségi mezőgazdaság előnyére. A nyár végén jelentkező kisvizes időszakban, a szárazság ellenére a kezelésünkben lévő folyószakaszokat idén nem sújtotta kritikus kisvízi helyzet, köszönhetően a vízjárás jelentős antropogén befolyásoltságának. Az éghajlatváltozás és az öntözési igények növekedése, egymást erősítve azonban súlyosabb kisvizes állapotokat eredményezhetnek a jövőben.

Vízrajz összefoglaló a 2019/2020-as hidrológiai évről

frissítve: 2020. 11. 20.; Szarvas Ferenc
A 2019-2020-as hidrológiai évben, az elmúlt évekhez hasonlóan a klímaváltozás tipikus jelei felfedezhetőek voltak. Az általános léghőmérséklet emelkedés már egy ideje jelen idő. Évről-évre dőlnek meg melegrekordok, amelyek igazgatóságunk területét is érintik, és alig van olyan hónap az évben, amikor a középhőmérséklet ne haladná meg az átlagos értéket. A csapadékosság szempontjából a mi éghajlatunkon inkább a csapadék időbeli eloszlásnak átrendeződése a szembetűnő. Hosszabb csapadékszegény időszakot általában egy az átlagnál jóval csapadékosabb periódus követ. Mivel idén vízgyűjtőn rendkívül kismértékű volt a hó felhalmozódása és a tavaszi hónapok sem hozták a várt csapadékot a folyómedrek a megszokottnál később tudtak feltöltődni. Idén a nyári csapadékmaximumok idején jelentkező nyári árhullámok voltak a hangsúlyosabbak, de kezelésünkben lévő folyószakaszokon I. fokú árvízvédelmi szintet elérő vízállások nem alakultak ki.


Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja Kormányzati Portál
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240