Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Előző
Következő
 • Nyílt nap az NKE Víztudományi Karán

  Idén is központi nyílt napokkal várja a képzései iránt érdeklődő fiatalokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

  A Víztudományi Kar december 5-én és január 17-én a bajai campuson fogadja a képzések iránt érdeklődőket.

  További információk: https://www.facebook.com/nkevtk

 • Fenntartható biztonság a hazai árvízvédelmi fővédvonalakon

  A 2016. évi helyzetfelmérés alapján a vízügyi igazgatóságok szakemberei az utóbbi évek árvizeitől megrongálódott védművek soron kívüli helyreállítására tettek javaslatot.

  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sikeresen pályázott uniós pénzügyi forrásra a „Védképesség helyreállítása az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalakon” projekttel, s így 12 milliárd forintos EU támogatásból valósulhat meg a védművek helyreállítását szolgáló beruházás.

 • Határon átnyúló projekt

  Magyar és szerb tudományos partnerek együttműködésével valósul meg "A vízgazdálkodást és a szélsőséges időjárási helyzetekből eredő kockázatok mérséklését támogató aszály és belvíz monitoring megoldások fejlesztése" című, HUSRB/1602/11/0057 azonosító számú projekt.

  Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, 852.085 euró összköltségvetésből (melyből az EU által nyújtott támogatás 724.272,25 euró) megvalósuló projekt fő célja magyar és szerb szakértők, kutatók és mérnökök összefogásával a szélsőséges időjárási viszonyok (mint az aszály és belvíz) negatív hatásainak mérséklése.

 • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című, KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosító számú európai uniós projektet.

  A Széchenyi 2020 program keretében, 12 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében.

  A fejlesztés további célja az árvízvédekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása. A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti.

Pályázatok

Gátőr munkakör betöltésére pályázat - Szentesi Szakaszmérnökség

frissítve: 2018.12.10.; Török Hajnalka
Pályázat gátőr munkakör betöltésére - Szentesi Szakaszmérnökség, Zalotai gátőrjárás. Benyújtási határidő: 2019. január 10.

"Lapos " pályázati felhívás határidő meghosszabbítás

frissítve: 2018.06.11.; Ágh Róbert Dr.

FELHÍVÁS - Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2018

frissítve: 2017.12.18.; Nagyszöllősi Nóra
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen.A döntőben az egyes országok versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van.

Érdekességek

MÉRNÖKFILM

frissítve: 2017.10.17.; Nagyszöllősi Nóra
Sok szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe a "MÉRNÖKÖK SAVARIÁTÓL SZOMBATHELYIG" című kisfilmet.

Mobilalkalmazás a Víz Világnapi programok felfedezéséhez

frissítve: 2017.02.28.; Nagyszöllősi Nóra
Használd az EVENT@HAND mobilalkalmazást, hogy felfedezd a 2017. évi Víz Világnapi programokat.

Istrángos cölöpverő makettje az ATIVIZIG gyűjteményéből a Duna Múzeumban

frissítve: 2016.06.07.; Nagyszöllősi Nóra
Istrángos cölöpverő makettje az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből 2016 februárjától a Duna Múzeum nem a saját gyűjteményéből választja ki a Hónap műtárgyát. A 12 hazai vízügyi igazgatóság tárgyai vendégeskednek majd nálunk, szélesebb betekintést nyújtva a látogatóknak a vízügyes múlt gazdag tárgyi és történelmi örökségébe. Júniusban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műtárgyát és fotóit láthatják a hozzánk érkezők. http://dunamuzeum.hu/index.php/honapmutargya

Hírek - Sajtóközlemények

Vízügyes roadshow a Gábor Dénes Szakközépiskolában

frissítve: 2018.11.30.; Nagyszöllősi Nóra
A tavalyi évhez hasonlóan idén is országos „roadshowt” tart az Országos Vízügyi Főigazgatóság a területi vízügyi igazgatóságokkal a vízügyes képzést folytató középiskolákban. Az eseménysorozat célja a vízügyes szakma népszerűsítése, a diákok ösztönzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karára (NKE VTK) való jelentkezésre. 2018. november 27-én érkezett a roadshow a Szegedi SZC Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskolába.

Egy lenyűgöző elme távozott a vízügyi szolgálatból

frissítve: 2018.11.05.; Nagyszöllősi Nóra
Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel, aki szerette és tisztelte, hogy életének 88. évében PROF. DR. VÁGÁS ISTVÁN az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott mérnöke, osztályvezetője, a műszaki tudományok doktora örökre megpihent. A Professzort az igazgatóság saját halottjának tekinti.

Szerb-magyar kerekasztal az árvízvédekezésről

frissítve: 2018.08.31.; Nagyszöllősi Nóra
Az Európai Unió által, az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Határmenti Együttműködési Program keretében társfinanszírozott „Környezetbarát vízgazdálkodás extrém időjárási körülmények között a határmenti területeken – ECOWAM” című projekt keretében tartottak kerekasztal beszélgetést a szerbiai Újvidéken. A találkozó témája az árvizek elleni védekezés volt.

Megszűnt a készültség a Mártélyi Holt-Tiszán

frissítve: 2018.08.17.; Nagyszöllősi Nóra
2018. augusztus 15-én igazgatóságunk szakemberei újabb vízmintát vettekek a Mártélyi Holt-Tisza érintett szakaszán. A mikroszkópos vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy cianobaktériumok sejtszáma ismét csökkent, a potenciális toxintermelő fajok visszaszorulása tapasztalható.

Ismét frissítővíz szivattyúzása szükséges Mártélyon

frissítve: 2018.07.19.; Nagyszöllősi Nóra
2018. július 17-én igazgatóságunk szakemberei újabb vízmintát vettek a Mártélyi Holt-Tisza érintett szakaszán. A mikroszkópos plankton vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy cianobaktériumok sejtszáma ismét megnövekedett.

Újabb vízmintavétel a Mártélyi Holt-Tiszán

frissítve: 2018.07.17.; Nagyszöllősi Nóra
A legutóbbi vízvizsgálatok kimutatták, hogy az összes algaszám kisebb, azonban új taxonok jelentek meg. A vízminőség további helyreállítása érdekében az ATIVIZIG folytatta a korábban megkezdett vízkormányzást, melynek során 83.700 köbméter frissítővizet emelt át a Tiszából a holtágba.

Megszűnt a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség a Dong-éri-főcsatornán

frissítve: 2018.07.16.; Nagyszöllősi Nóra
A főcsatorna érintett szakaszán az oldott oxigén tartalom javítása érdekében az elmúlt hetekben az elszaporodott vízinövények gyérítését, állományszabályozását végezte el igazgatóságunk. A III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget 2018. július 13-án megszüntettük.

Események

Nyílt nap az NKE Víztudományi Karán

frissítve: 2018.11.30.; Nagyszöllősi Nóra
Idén is központi nyílt napokkal várja a képzései iránt érdeklődő fiatalokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Víztudományi Kar december 5-én és január 17-én a bajai campuson fogadja a képzések iránt érdeklődőket. További információk: https://www.uni-nke.hu/ https://www.facebook.com/nkevtk

MEGHÍVÓ LAKOSSÁGI FÓRUMRA

frissítve: 2017.09.11.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett apátfalvi lakossági fórumra.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajzi összefoglaló a 2017/2018-as hidrológiai évről

frissítve: 2018.11.10.; Szarvas Ferenc
Az elmúlt hidrológiai évben jellemzően a klímaváltozással előrejelzett változásokat észlelhettük. Az éghajlatunkra prognosztizált enyhe és csapadékos tél mutatkozott meg a januári majdnem 4°C-os középhőmérsékleteken és a februári majd 90 mm-es csapadékösszegen is. Az áprilisban jelentkező és októberig kitartó 30 °C körüli maximum hőmérsékletek pedig az előrevetített elnyúló forró nyárra volt jó példa. Ez idő alatt áprilisban és októberben is országos napi maximum hőmérsékleti rekord dőlt meg az ATIVIZIG területén. Statisztikailag emlékezetes marad még a Tisza vízgyűjtőjén regisztrált hómennyiség, ami amellett, hogy végig jóval átlag feletti volt, két héten keresztül a sokéves maximum értéket is meghaladta. Komolyabb árvíz mégsem sújtotta a kezelésünkben lévő folyószakaszokat, mindössze a Hármas-Körösön volt öt napos I. fokú árvízvédelmi készültéség elrendelve. Viszont a csapadékos év eleji hónapoknak köszönhetően működési területünkön I. illetve II. fokú belvízvédelmi fokozat is volt érvényben.

Vízrajzi összefoglaló a 2016/2017-os hidrológiai évről

frissítve: 2017.11.15.; Szarvas Ferenc
Az elmúlt hidrológiai év időjárási jellegzetességeit vizsgálva a legszembetűnőbb az öt éve nem tapasztalt, szinte minden hónapra jellemző, összességében több mint száz mm-es csapadékhiány. Az éghajlatváltozással prognosztizált változásokból idén a hőmérséklet emelkedését érezhettük igazán. Februártól-májusig valamint augusztus és szeptember hónapban is működési területünkön mérték az országos havi maximum hőmérsékletet. Az évet hosszú és forró nyár, rövidebb tél, korábbi olvadás jellemezte. A „rövidebb tél” azonban idén jelentős lehűléssel érkezett, ami folyószakaszainkon komoly jegesedést váltott ki. A februári olvadás hatására a Tiszán meginduló zajlójég miatt III. fokú jégvédelmi készültség is elrendelésre került, valamint I. illetve II. fokú belvízvédelmi fokozat is volt érvényben. A forró és száraz nyár pedig a Maroson eredményezett hosszú kisvizes időszakot, ami során Makónál szeptemberben a valaha mért legkisebb vízállás alá is süllyedt a vízszint.


 
Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja
Kormányzati Portál
WAHASTRAT
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240