Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Tájékoztatjuk Tisztelt ügyfeleinket, hogy 2020. november 10. napjától a járványhelyzetre figyelemmel az ATIVIZIG székházába és telephelyeire kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján, a kapott időpontot maximum tíz percet megelőzően lehetséges a belépés és az épületben tartózkodás.

A belépést megelőzően a kézfertőtlenítés, illetve az épületben tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat egyidejűleg eltakaró maszk folyamatos viselete kötelező.
 • Befejeződtek az árvízi biztonságotnövelő munkák az Alsó-Tiszán
 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás (A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció)
Előző
Következő
 • Befejeződtek az árvízi biztonságotnövelő munkák az Alsó-Tiszán

  A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósulhatott meg az Alsó-Tiszát érintő hullámtérrendezési projekt. A 4 milliárd forint összköltségű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével létrejöttberuházás során partbiztosításokkal és folyókanyarulat-rendezéssel növelték az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-vidékén

 • MEGSZÜLETTEK A VÍZ VILÁGNAPI PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI

  Sajnos a koronavírus járvány az idei ünnepi rendezvény megtartását is lehetetlenné tette, azonban az ovisok és iskolások nem maradtak „vizes” pályázat nélkül. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete négy korosztály részére hirdetett pályázatot „A víz érték! Becsüld meg!” jelmondathoz kapcsolódóan. A pályázati felhívás eredményei az itt letölthető mellékletben, illetve a facebook.com/ativizig oldalon olvashatóak.

 • 142 éve, hogy a folyó Petresnél átszakította a tiszai védtöltést, majd a sövényházi töltést leküzdve, a Tisza akadály nélkül haladt Szeged felé. A víz mederbe történő visszavezetésére létesített átvágások nem hozták meg a várt eredményt, és március 12-én hajnalban a Tisza elöntötte Szegedet. A katasztrófa több mint 150 halálos áldozatot követelt. A városban 6000 ház dőlt össze, és több mint 60 ezer ember vált hajléktalanná. Az árvíz következtében a város szinte teljesen megsemmisült.

  Mikszáth Kálmán ekként tudósított a Szegedi Naplóban a pusztító áradatról:

  „Mint a kígyó, sziszegve, mászva jött az óriási áradat, elfoglalva a völgyezeteket, aztán a dombokat. Az éjbe betekintve a magasból az ember nem ismerte föl a piszkos szörnyeteget: azt lehetett volna hinni, hogy az az út... De mikor aztán elkezdtek az úton hordók hemperegni, lábak nélküli lovak és borjúk csúszni, az ember hüledezve kiáltott föl.
  - Az ott a víz!
  Egy tenger, mely néhány pillanat alatt megsokszorozta magát dagadásában, mely lopva jött, mint az orgyilkos, és sebesebben, mint az aggodalom. És egyszerre jött minden ponton. Nem lehetett előle kitérni sehol. És amint látta az ember a magasból nyitott ablakon, hogy a sötétben fehérlő házak egyre kisebbek, alacsonyabbak lesznek, kétségtelenné vált, hogy az ott alant a víz. Mily végtelenség telt el, míg megvirradt! És minek is virradt meg? A hajnal nem találta meg többé Szegedet... csak a romjait, amint azok apránkint egy piszkos tenger iszapjává válnak.”

 • Az 1970. évben először az áprilisi, majd a legkomolyabban a májusi és az azzal összefüggő júniusi, teljes Tisza-völgyre kiterjedő árhullámok idézték fel először komolyabban annak veszélyét, hogy Szeged városát esetleg második elöntési katasztrófa is érheti.

 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás
  A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció

  Az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsának a „Jövőépítés a vízgazdálkodásban” című sorozatában a hazai vízgazdálkodás kiemelkedő tudósai foglalják össze az életművüket.

  Bemutatják mivel és hogyan járultak hozzá a vízgazdálkodás jövőjének az építéséhez, tanulságul a jövőt építő új generációk számára.

  A most megjelenő kötet szerzője Ijjas István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási és Vízépítési Tanszékének professzor emeritusa, aki a még ma is alkotó pályáját nagy részben az egyetemen töltötte, mérnök generációk szakmai tudását és szemléletét formálta.

 • A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatásból töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelték az árvízvédelmi biztonságot. Ezzel olyan fejlesztés valósult meg, melynek eredményeképpen javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, valamint a jövőben az árvízvédekezési költségek csökkenése is várható.

Pályázatok

Pályázat árvízvédelmi referens munkakörre

frissítve: 2021. 04. 21.; Török Hajnalka
Pályázat árvízvédelmi referens munkakör betöltésére - benyújtási határidő: 2021.05.07

MEGHOSSZABBÍTJUK A VÍZ VILÁGNAPI PÁLYÁZATOK BEKÜLDÉSÉNEK HATÁRIDEJÉT

frissítve: 2021. 03. 05.; Nagyszöllősi Nóra
Kedves Érdeklődők! A jelek szerint még sokan benne vagytok az alkotási lázban így, hogy ne maradjon le senki a lehetőségről, meghosszabbítjuk a beküldési határidőt 2021. 03. 29. éjfélig. A pályamunkákra március 30-án 16:00 órától április 5-én éjfélig lehet majd szavazni, az ATIVIZIG facebook oldalán.https://www.facebook.com/ativizig Az eredményeket április 8-án tesszük közzé. Egyebekben a pályázati felhívás és a tudnivalók változatlanok. Szeretettel várjuk a további munkákat! Az Alsó-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete a Víz Világnapja alkalmából alkotó pályázatot hirdet óvodás, általános iskolás és középiskolás diákok részére „A víz érték! Becsüld meg!” jelmondathoz kapcsolódóan. Szeretettel várjuk a pályamunkákat! (Részletek a teljes cikkben)

Víz Világnapi pályázat 2020.

frissítve: 2020. 01. 27.; Varga Piroska
Elindult a dél-alföldi régió Víz Világnapi pályázata! Részletek és tudnivalók a felhívásban. Szeretettel várjuk az alkotásokat 2020. március 1.(vasárnap) éjfélig!

MÁRCIUS 22. - A Víz Világnapja


frissítve: 2021.03.22; OVF
Ebből az alkalomból mondja el gondolatait Láng István, az OVF főigazgatója!
Meteorológiai Világnap: 2021. március 23. A meteorológia adatok szerepe a vízügyi ágazat tevékenységében

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és világszerte a meteorológusok közössége a Meteorológiai Világnapot. 


Érdekességek

Könyvajánló - Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás

frissítve: 2019. 12. 02.; Nagyszöllősi Nóra
Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció A kötet főcíme az „Integrált vízgazdálkodás” arra utal, hogy azok a tevékenységek és módszerek, amelyekről ír, valamilyen formában és mértékben mind az integrálás – a ma divatos szóhasználattal élve – jó gyakorlatai közé tartoznak. „A hidroinformatika születése – Európai és globális integráció” alcímet, azért viseli a kötet, mert ezek a vízgazdálkodás elmúlt ötven évének a legnagyobb újdonságot jelentő es a legna-gyobb változásokat hozó tényezői közé tartoztak, és ezekkel foglalkozott a legtöbbet a szakmai pályafutása alatt.

MÉRNÖKFILM

frissítve: 2017. 10. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Sok szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe a "MÉRNÖKÖK SAVARIÁTÓL SZOMBATHELYIG" című kisfilmet.

Hírek - Sajtóközlemények

A Föld napját ünneplik ma világszerte

frissítve: 2021. 04. 22.; Nagyszöllősi Nóra
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

Víz Világnap - lezárult a szavazás

frissítve: 2021. 04. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Nagyon köszönjük a pályázók nevében is a sok-sok szavazatot. A lájkok számát rögzítettük, a továbbiak már nem befolyásolják a végeredményt. A közönség kedveléseit összesítjük, valamint a szakmai zsűri is kiválasztja a neki legjobban tetsző alkotásokat. Az eredményt április 8-án tesszük közzé itt,illetve az ATIVIZIG facebook oldalán (www.facebook.com/ativizig. A díjazottakat a megadott elérhetőségeiken is értesítjük.

Elkezdődött a víz világnapi lájkvadászat

frissítve: 2021. 03. 31.; Nagyszöllősi Nóra
A Víz Világnap alkalmából meghirdetett képzőművészeti és Facebook poszt-készítő pályázatokra beérkezett alkotásokat közzé tettük a www.facebook.com/ativizig oldal galériájában, ahol lájkokkal lehet szavazni az egyes pályamunkákra április 5-én éjfélig.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.25.

frissítve: 2021. 02. 25.; Nagyszöllősi Nóra
A Tisza folyó korábbi áradása miatt lezárt szegedi alsó rakparti útról várhatóan péntek reggelig húzódik vissza a víz. Az út kezelőjének tájékoztatása szerint az utat március 1-jén kora reggel nyitják meg újra a közúti közlekedés előtt. A javuló időjárási viszonyok hatására az ATIVIZIG szerda estétől mérsékelte a területén korábban elrendelt belvízvédelmi készültségeket.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.24.

frissítve: 2021. 02. 24.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tiszán Szegednél jelenleg lassú apadás figyelhető meg. Az alsó rakparti utat február 14-én reggel érte el a víz, és várhatóan pénteken reggelig húzódik onnan vissza. Tegnap a folyón feljebb is bekövetkezett a tetőzés. A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakasz korábban elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget február 23-án megszüntette az igazgatóság.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.23.

frissítve: 2021. 02. 23.; Nagyszöllősi Nóra
A javuló időjárási viszonyok hatására hétfő estétől több szivattyútelepen is mérsékelte az igazgatóság a II. fokú belvízvédelmi készültséget. Területén továbbra is 42 szivattyútelep van belvízvédelmi fokozatban. A belvízzel elöntött terület nagysága is tovább csökken, jelenleg összesen 6350 hektár van víz alatt az igazgatóság működési területén.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.22.

frissítve: 2021. 02. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Mindszentnél és Csongrádnál nagyon lassan árad a folyó és elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél múlthét péntek este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), jelenleg tetőzés közeli állapotban van. A vízszint legfeljebb jövő hétig maradhat pár centivel az I. fokú készültségi szint felett, ezért fokozat elrendelésére nem került sor. Az elmúlt napok kedvező időjárása következtében a belvízzel elöntött terület nagysága csökkent, jelenleg 7250 hektár van víz alatt.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.21

frissítve: 2021. 02. 21.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös ATIVIZIG kezelésű szakaszán a vízszint valószínűleg a jövő hét közepéig az I. fokú készültségi szint felett marad. Mindszentnél és Csongrádnál elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél szombaton este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), itt a tetőzés a mai napon megkezdődhet. Csongrádnál a jövő hét elejére várható a tetőzés, előreláthatólag nem lesz magasabb a fokozati szintnél.

Események

A tiszai cianidszennyezés szegedi megemlékezése

frissítve: 2021. 02. 15.; Kovács Szilvia
A Magyar Hidrológiai Társaság Környezetvédelmi Szakosztálya, Vizes Élőhely-védelmi Szakosztálya és Szegedi Területi Szervezete közös megemlékezést tartott a 2000-es tiszai cianidszennyezés évfordulóján.

Lakossági fórum- A Gyálai Holt-Tisza PILOT projekt kivitelezése

frissítve: 2020. 08. 13.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című beruházásának PILOT projekt kivitelezése hamarosan elkezdődik. Ezzel összefüggésben lakossági fórumot tart a két vízügyi szervezet.

Meghívó lakossági tájékoztatóra-Hattyas

frissítve: 2019. 11. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” projekt kapcsán tájékoztatót tart.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajz összefoglaló a 2019/2020-as hidrológiai évről

frissítve: 2020. 11. 20.; Szarvas Ferenc
A 2019-2020-as hidrológiai évben, az elmúlt évekhez hasonlóan a klímaváltozás tipikus jelei felfedezhetőek voltak. Az általános léghőmérséklet emelkedés már egy ideje jelen idő. Évről-évre dőlnek meg melegrekordok, amelyek igazgatóságunk területét is érintik, és alig van olyan hónap az évben, amikor a középhőmérséklet ne haladná meg az átlagos értéket. A csapadékosság szempontjából a mi éghajlatunkon inkább a csapadék időbeli eloszlásnak átrendeződése a szembetűnő. Hosszabb csapadékszegény időszakot általában egy az átlagnál jóval csapadékosabb periódus követ. Mivel idén vízgyűjtőn rendkívül kismértékű volt a hó felhalmozódása és a tavaszi hónapok sem hozták a várt csapadékot a folyómedrek a megszokottnál később tudtak feltöltődni. Idén a nyári csapadékmaximumok idején jelentkező nyári árhullámok voltak a hangsúlyosabbak, de kezelésünkben lévő folyószakaszokon I. fokú árvízvédelmi szintet elérő vízállások nem alakultak ki.

Vízrajzi összefoglaló a 2018/2019-as hidrológiai évről

frissítve: 2019. 11. 11.; Szarvas Ferenc
A 2018-2019-es hidrológiai év nem hozott különösen kiemelkedő eseményeket működési területünkön ám az elmúlt évekhez hasonlóan a klímaváltozás tipikus vonásait idén is felfedezhettük benne. Az általános léghőmérséklet emelkedés már egy ideje jelen idő. Évről-évre dőlnek meg melegrekordok, amik igazgatóságunk területét is érintik, és alig van olyan hónap az évben, mikor a középhőmérséklet ne haladná meg az átlagos értéket. A csapadékosság szempontjából a mi éghajlatunkon inkább a csapadék időbeli eloszlásnak átrendeződése a szembetűnő. Az egyre jellemzőbb csapadékos telek kedveznek a hó felhalmozódásának. A Tisza hegyvidéki vízgyűjtőjén így alakulhatott ki az idén is – a tavalyi évhez hasonló – jelentős, az átlagosnál háromszor nagyobb hóborítás. A hóolvadás időszaka viszont idén sem esett egybe csapadékos periódussal így az Alsó-Tisza vidékén számottevő áradás, sem belvízelöntés nem tudott kialakulni. Idén a csapadékmaximumok idején jelentkező zöldár volt a hangsúlyosabb, de ekkor is csak a Hármas-Körös tudott egy rövid időre I. fokú készültségi szintet meghaladó szintre áradni. A csapadék időbeli átrendeződésével kapcsolatban a nyár végi, őszi időszak szárazodását is – az ideihez hasonlóan – évről évre tapasztalhatjuk. Ez a folyószakaszainkon rendszerint ilyenkor jelentkező kisvízi helyzeteket a jövőben tovább súlyosbíthatja valamint hosszú távon az öntözési feladatok kitolódását is eredményezheti.


Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja Kormányzati Portál
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240