Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Tájékoztatjuk Tisztelt ügyfeleinket, hogy 2020. november 10. napjától a járványhelyzetre figyelemmel az ATIVIZIG székházába és telephelyeire kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján, a kapott időpontot maximum tíz percet megelőzően lehetséges a belépés és az épületben tartózkodás.

A belépést megelőzően a kézfertőtlenítés, illetve az épületben tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat egyidejűleg eltakaró maszk folyamatos viselete kötelező.
 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás (A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció)
Előző
Következő
 • VTT Hullámtér rendezése az Alsó-Tiszán

  Már több mint hetven százalékban elkészültek a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló hullámtér-rendezési projekt kivitelezési munkái. A 4 milliárd forint összköltségű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével létrejövő beruházás keretében partbiztosításokkal és folyókanyarulat-rendezéssel növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-vidékén.

 • Az 1970. évben először az áprilisi, majd a legkomolyabban a májusi és az azzal összefüggő júniusi, teljes Tisza-völgyre kiterjedő árhullámok idézték fel először komolyabban annak veszélyét, hogy Szeged városát esetleg második elöntési katasztrófa is érheti.

 • 141 évvel ezelőtt, 1879. március 12-én az ár megsemmisítette szeretett városunkat. 25 méteres szakadáson át tört be a víz, mely 3-4 méteres vízzel borította be szinte az egész várost. A hullámsírba veszett szegedi lakosok száma elérte a 200 főt, valamint 6000 házból körülbelül 260 maradt csak épen.

  Szeged újjáépítését 1880-ban kezdték meg, melynek megszervezésére és irányítására Tisza Lajos kapott megbízást, az újjáépítési tervet pedig Lechner Lajos készítette el. Négy év megfeszített munka után végül Szeged szebb lett, mint valaha. A későbbi árvízkárok megelőzésére a város terepfeltöltését irányozták elő. Több mint 2600 lakóházat és 600-nál több, egyéb rendeltetésű épületet emeltek a romok helyére. Szegedet ért katasztrófa nem csak a magyarságot, de a világ minden jóérzésű emberét megrendítette: 35 ország sietett Szeged segítségére, Európától Amerikán át, Ázsiáig több nemzet ajánlotta fel segítségét. A mai szegedi nagykörút szakaszainak elnevezései az adakozó európai fővárosokra (London, Moszkva, Brüsszel, Párizs, Bécs, Berlin, Róma) utalnak.

  Ma emlékezzünk azon szegediekre, akik az utolsó reményig küzdöttek a gátakon, akik a végsőkig kitartottak szeretett városukban, akik fáradhatatlanul részt vettek a mentésben, s azokra, akik a végzetes árban lelték halálukat.

 • Könyvajánló: Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás
  A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció

  Az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsának a „Jövőépítés a vízgazdálkodásban” című sorozatában a hazai vízgazdálkodás kiemelkedő tudósai foglalják össze az életművüket.

  Bemutatják mivel és hogyan járultak hozzá a vízgazdálkodás jövőjének az építéséhez, tanulságul a jövőt építő új generációk számára.

  A most megjelenő kötet szerzője Ijjas István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási és Vízépítési Tanszékének professzor emeritusa, aki a még ma is alkotó pályáját nagy részben az egyetemen töltötte, mérnök generációk szakmai tudását és szemléletét formálta.

 • A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatásból töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelték az árvízvédelmi biztonságot. Ezzel olyan fejlesztés valósult meg, melynek eredményeképpen javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, valamint a jövőben az árvízvédekezési költségek csökkenése is várható.

Pályázatok

Víz Világnapi pályázat 2020.

frissítve: 2020. 01. 27.; Varga Piroska
Elindult a dél-alföldi régió Víz Világnapi pályázata! Részletek és tudnivalók a felhívásban. Szeretettel várjuk az alkotásokat 2020. március 1.(vasárnap) éjfélig!

Felhívás települési vízgazdálkodási innovációs versenyre

frissítve: 2019. 02. 08.; Nagyszöllősi Nóra
A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) innovációs versenyt hirdet általános iskolai 7-8 osztályos és középiskolás diákok részére.A pályázat célja a diákok és hallgatók innovációs alkotói kedvének felkeltése, aktivitásuk élénkítése a vízhez kapcsolódó témában.További cél a vízügyi szakma elfogadottságának növelése. Pályázati feltételek és részletek a felhívásban.

FELHÍVÁS - Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2018

frissítve: 2017. 12. 18.; Nagyszöllősi Nóra
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen.A döntőben az egyes országok versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van.

Érdekességek

Könyvajánló - Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás

frissítve: 2019. 12. 02.; Nagyszöllősi Nóra
Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás A hidroinformatika születése — Európai és globális integráció A kötet főcíme az „Integrált vízgazdálkodás” arra utal, hogy azok a tevékenységek és módszerek, amelyekről ír, valamilyen formában és mértékben mind az integrálás – a ma divatos szóhasználattal élve – jó gyakorlatai közé tartoznak. „A hidroinformatika születése – Európai és globális integráció” alcímet, azért viseli a kötet, mert ezek a vízgazdálkodás elmúlt ötven évének a legnagyobb újdonságot jelentő es a legna-gyobb változásokat hozó tényezői közé tartoztak, és ezekkel foglalkozott a legtöbbet a szakmai pályafutása alatt.

MÉRNÖKFILM

frissítve: 2017. 10. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Sok szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe a "MÉRNÖKÖK SAVARIÁTÓL SZOMBATHELYIG" című kisfilmet.

Istrángos cölöpverő makettje az ATIVIZIG gyűjteményéből a Duna Múzeumban

frissítve: 2016. 06. 07.; Nagyszöllősi Nóra
Istrángos cölöpverő makettje az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből 2016 februárjától a Duna Múzeum nem a saját gyűjteményéből választja ki a Hónap műtárgyát. A 12 hazai vízügyi igazgatóság tárgyai vendégeskednek majd nálunk, szélesebb betekintést nyújtva a látogatóknak a vízügyes múlt gazdag tárgyi és történelmi örökségébe. Júniusban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műtárgyát és fotóit láthatják a hozzánk érkezők. http://dunamuzeum.hu/index.php/honapmutargya

Hírek - Sajtóközlemények

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.24.

frissítve: 2021. 02. 24.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tiszán Szegednél jelenleg lassú apadás figyelhető meg. Az alsó rakparti utat február 14-én reggel érte el a víz, és várhatóan pénteken reggelig húzódik onnan vissza. Tegnap a folyón feljebb is bekövetkezett a tetőzés. A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakasz korábban elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget február 23-án megszüntette az igazgatóság.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.23.

frissítve: 2021. 02. 23.; Nagyszöllősi Nóra
A javuló időjárási viszonyok hatására hétfő estétől több szivattyútelepen is mérsékelte az igazgatóság a II. fokú belvízvédelmi készültséget. Területén továbbra is 42 szivattyútelep van belvízvédelmi fokozatban. A belvízzel elöntött terület nagysága is tovább csökken, jelenleg összesen 6350 hektár van víz alatt az igazgatóság működési területén.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.22.

frissítve: 2021. 02. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Mindszentnél és Csongrádnál nagyon lassan árad a folyó és elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél múlthét péntek este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), jelenleg tetőzés közeli állapotban van. A vízszint legfeljebb jövő hétig maradhat pár centivel az I. fokú készültségi szint felett, ezért fokozat elrendelésére nem került sor. Az elmúlt napok kedvező időjárása következtében a belvízzel elöntött terület nagysága csökkent, jelenleg 7250 hektár van víz alatt.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.21

frissítve: 2021. 02. 21.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös ATIVIZIG kezelésű szakaszán a vízszint valószínűleg a jövő hét közepéig az I. fokú készültségi szint felett marad. Mindszentnél és Csongrádnál elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél szombaton este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm), itt a tetőzés a mai napon megkezdődhet. Csongrádnál a jövő hét elejére várható a tetőzés, előreláthatólag nem lesz magasabb a fokozati szintnél.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.20

frissítve: 2021. 02. 20.; Nagyszöllősi Nóra
Mindszentnél és Csongrádnál nagyon lassan árad a folyó, elhúzódó tetőzésre lehet számítani. Mindszentnél tegnap este átlépte a folyó az I. fokú készültségi szintet (650 cm). Csongrádnál a tetőzés előreláthatólag nem lesz magasabb az I. fokú szintnél (650 cm). Szegednél az alsó rakparti utat február 14-én reggel érte el a víz, és várhatóan a jövő hét elején húzódik onnan vissza.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.19.

frissítve: 2021. 02. 19.; Nagyszöllősi Nóra
A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésű, Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakaszán továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vízszint valószínűleg a jövő hét elejéig a szint felett marad, de a Tisza árhulláma ezt befolyásolhatja. Az igazgatóság területén csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága. Jelenleg a 8000 hektár van víz alatt, melyből 4500 hektár a vetés és szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 6650 hektár. Az igazgatóság területén Nagymágocs és Eperjes településeken van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről 2021.02.18.

frissítve: 2021. 02. 18.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza áradása kedden este Szegednél megállt, lassú apadás figyelhető meg. A Maros-torkolat felett még növekszik a vízszint, de a Maros árhullámának gyors levonulása miatt itt is lassult az emelkedés. A Tisza, a Hármas-Körös és a Maros árhullámainak egymásra hatása miatt a következő napokban az Alsó-Tiszán egyensúlyi állapot alakulhat ki, melynek következtében Mindszentnél és Csongrádnál elhúzódó tetőzésre lehet számítani, I. fokú készültségi szint (650 cm) körüli vízállásokkal.

Események

A tiszai cianidszennyezés szegedi megemlékezése

frissítve: 2021. 02. 15.; Kovács Szilvia
A Magyar Hidrológiai Társaság Környezetvédelmi Szakosztálya, Vizes Élőhely-védelmi Szakosztálya és Szegedi Területi Szervezete közös megemlékezést tartott a 2000-es tiszai cianidszennyezés évfordulóján.

Lakossági fórum- A Gyálai Holt-Tisza PILOT projekt kivitelezése

frissítve: 2020. 08. 13.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című beruházásának PILOT projekt kivitelezése hamarosan elkezdődik. Ezzel összefüggésben lakossági fórumot tart a két vízügyi szervezet.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajz összefoglaló a 2019/2020-as hidrológiai évről

frissítve: 2020. 11. 20.; Szarvas Ferenc
A 2019-2020-as hidrológiai évben, az elmúlt évekhez hasonlóan a klímaváltozás tipikus jelei felfedezhetőek voltak. Az általános léghőmérséklet emelkedés már egy ideje jelen idő. Évről-évre dőlnek meg melegrekordok, amelyek igazgatóságunk területét is érintik, és alig van olyan hónap az évben, amikor a középhőmérséklet ne haladná meg az átlagos értéket. A csapadékosság szempontjából a mi éghajlatunkon inkább a csapadék időbeli eloszlásnak átrendeződése a szembetűnő. Hosszabb csapadékszegény időszakot általában egy az átlagnál jóval csapadékosabb periódus követ. Mivel idén vízgyűjtőn rendkívül kismértékű volt a hó felhalmozódása és a tavaszi hónapok sem hozták a várt csapadékot a folyómedrek a megszokottnál később tudtak feltöltődni. Idén a nyári csapadékmaximumok idején jelentkező nyári árhullámok voltak a hangsúlyosabbak, de kezelésünkben lévő folyószakaszokon I. fokú árvízvédelmi szintet elérő vízállások nem alakultak ki.

Vízrajzi összefoglaló a 2018/2019-as hidrológiai évről

frissítve: 2019. 11. 11.; Szarvas Ferenc
A 2018-2019-es hidrológiai év nem hozott különösen kiemelkedő eseményeket működési területünkön ám az elmúlt évekhez hasonlóan a klímaváltozás tipikus vonásait idén is felfedezhettük benne. Az általános léghőmérséklet emelkedés már egy ideje jelen idő. Évről-évre dőlnek meg melegrekordok, amik igazgatóságunk területét is érintik, és alig van olyan hónap az évben, mikor a középhőmérséklet ne haladná meg az átlagos értéket. A csapadékosság szempontjából a mi éghajlatunkon inkább a csapadék időbeli eloszlásnak átrendeződése a szembetűnő. Az egyre jellemzőbb csapadékos telek kedveznek a hó felhalmozódásának. A Tisza hegyvidéki vízgyűjtőjén így alakulhatott ki az idén is – a tavalyi évhez hasonló – jelentős, az átlagosnál háromszor nagyobb hóborítás. A hóolvadás időszaka viszont idén sem esett egybe csapadékos periódussal így az Alsó-Tisza vidékén számottevő áradás, sem belvízelöntés nem tudott kialakulni. Idén a csapadékmaximumok idején jelentkező zöldár volt a hangsúlyosabb, de ekkor is csak a Hármas-Körös tudott egy rövid időre I. fokú készültségi szintet meghaladó szintre áradni. A csapadék időbeli átrendeződésével kapcsolatban a nyár végi, őszi időszak szárazodását is – az ideihez hasonlóan – évről évre tapasztalhatjuk. Ez a folyószakaszainkon rendszerint ilyenkor jelentkező kisvízi helyzeteket a jövőben tovább súlyosbíthatja valamint hosszú távon az öntözési feladatok kitolódását is eredményezheti.


Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja Kormányzati Portál
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240