Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Sajtóközlemények
 
frissítve: 2017.09.05.; Nagyszöllősi Nóra
A vonatkozó kormányrendelet értelmében évente egy alkalommal ellenőrizni kell az ár- és belvízvédelmi műveket, azok műtárgyait, tartozékait, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések állapotát.
 
frissítve: 2017.02.20.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű, uszadékkal kevert jeges ár vasárnap a koraesti órákban a déli országhatár irányába elhagyta az alsó-tiszai szakaszt, és ezzel együtt Magyarország területét is.
 
frissítve: 2017.02.19.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű uszadékkal kevert jeges ár eleje vasárnap a hajnali órákban ért Szegedre. Ide a legintenzívebb jégzajlás vasárnap a déli órákban érkezhet meg.
 
frissítve: 2017.02.18.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról származó nagy mennyiségű uszadékkal kevert jégtömeg elérte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területét. Jelenleg Csongrád térségében van, itt a jégzajlás 60 %-os.
 
frissítve: 2017.02.15.; Nagyszöllősi Nóra
Igazgatóságunk ismét felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz miatt az elkövetkezendő időszakban az Alsó-Tiszai folyószakaszon (Csongrád – déli országhatár) tetemes mennyiségű, nagy kiterjedésű és vastagságú jégtáblák megjelenésére kell számítani.
 
frissítve: 2016.12.09.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság idén is elvégezte az ár- és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát működési területén. A vízügyi szakemberek az ellenőrzés során megállapították, hogy az igazgatóság ár- és belvízvédelmi műveinek védelmi képessége megfelelő, az esetleges védekezési feladatok megoldására alkalmas.
 
frissítve: 2015.03.30.; Nagyszöllősi Nóra
Kvassay Jenő (1850 – 1919) vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálat jelentős alakja iránt érzett tisztelete jeléül az Országos Vízügyi Főigazgatóság Emlékbizottságot hozott létre, amely célul tűzte ki az Őrbottyáni temetőben található Kvassay sírkert közadakozás útján történő felújítását. A felújított sírkertet Kvassay Jenő születésének 165. évfordulója alkalmából 2015. június 5-én tartandó ünnepségen kívánják felavatni.
 
frissítve: 2015.03.11.; Nagyszöllősi Nóra
A következő hónapokban megújul az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Szegedi Medencés Kikötő alap infrastruktúrája a kornak megfelelő szakmai és műszaki színvonal biztosítása, valamint a korszerű kikötői szolgáltatásnyújtás érdekében. A fejlesztés összesen 70,58 millió forintból valósul meg.
 
frissítve: 2014.10.17.; Nagyszöllősi Nóra
Több mint ötven százalékos készültségű a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése. A rekonstrukciós munkáltok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósul meg. Az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósuló árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.
 
frissítve: 2014.09.15.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014.07.09.; Nagyszöllősi Nóra
A két hasonló jellegű vízfolyás, a magyarországi Kurca-főcsatorna, illetve a szerb oldalon lévő Jegricka folyó kotrási munkálatai és monitoringja valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Az 598.624,60 EUR összköltségből megvalósult projekt hozzájárul az eredményes belvízmegelőzéshez és a vízkészletek megújulásához a határ menti régióban.
 
frissítve: 2014.06.30.; Nagyszöllősi Nóra
Újabb közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A másfél évig tartó, június végén befejeződő munka több mint 1,1 millió Euró összköltségből valósult meg. A projekt fő célja az extrém vízgazdálkodási körülmények kezelésére szolgáló szakmai tudás fejlesztése továbbá eszközök beszerzése volt.
 
frissítve: 2014.06.17.; Nagyszöllősi Nóra
A klímaváltozással kapcsolatos veszélyek közül különösen fontos Magyarországon és Szerbiában a vízhiány és az aszály vizsgálata, hiszen az egyre gyakoribbá váló éghajlati szélsőségek matt a jövőben a vízgazdálkodás tervezése a jelenleginél sokkal komplexebb megközelítést igényel: a megelőzésre és felkészülésre kell helyezni a hangsúlyt (mezőgazdasági termés biztonság, vízvisszatartás, vizes élőhelyek fenntartása). A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az összesen 630.340 EUR összköltségből megvalósult projekt ezen összefüggő feltételrendszer vizsgálatát tűzte ki célul összehangolt adatok és módszerek segítségével a határ két oldalán.
 
frissítve: 2014.05.20.; Nagyszöllősi Nóra
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló 1.309.952,00 EUR összköltségvetésű projekt általános célkitűzése a Maros hordalékkúpon elhelyezkedő Cigányka-ér térsége vízhiányos időszakainak csökkentése vízvisszatartással, illetve vízpótlással. A megvalósuló projekt többek között a régió termelőképességét és gazdasági fejlődését is elősegíti.
 
frissítve: 2014.02.28.; Nagyszöllősi Nóra
Újabb árvízvédelmi fejlesztés kezdődik a Tisza és a Maros folyó bal partján. A közel 1,3 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló projekt az árvízi biztonság növelését és az árvízi kockázatok csökkentését valósítja meg, ezzel több mint 65 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát javítva.
 
frissítve: 2014.02.06.; Nagyszöllősi Nóra
Befejeződött a Csanytelek, Felgyő, Tömörkény és Csongrád települések árvízvédelmi biztonságát növelő projekt kivitelezése. A több mint 1,5 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósult projekt az árvízi biztonság növelését és az árvízi kockázatok csökkentését valósította meg, mellyel több, mint 18 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát javította. A védelmi infrastruktúra fejlesztésével a jövőben az árvízvédekezés költségei is csökkenek a térségben.
 
frissítve: 2013.11.28.; Nagyszöllősi Nóra
Közel 700 millió forintos támogatásból újult meg a Kurca-főcsatorna a Dél-Alföldi Régió Operatív Program keretében. A projekt 2. ütemében a legfontosabb cél a főcsatorna eredeti vízszállító képességének helyreállítása, ezáltal a belvízi biztonság növelése volt.
 
frissítve: 2013.11.21.; Nagyszöllősi Nóra
Elkészültek az „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása” című, a Dél-Alföldi Operatív Program keretében megvalósuló projekt kivitelezési munkái. A Szatymaz és Szeged-Kiskundorozsma településeket érintő beruházás megoldást jelent a többlet csapadékvizek elvezetésére, valamint a térségben jelentkező vízhiány pótlására is.
 
frissítve: 2013.10.16.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, mintegy 700 millió forintos, százszázalékos támogatásból valósul meg a Kurca rehabilitációja 2. ütem projekt. A főcsatorna eredeti vízszállító képességének visszaállítását, a belvizek levonulási idejének meggyorsítását célzó munkálatok meghaladták az ötven százalékot, a projekt befejezése ez év végére várható.
 
frissítve: 2013.10.11.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Meghaladta az ötven százalékos készültségi szintet a kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása” című, a Dél-Alföldi Operatív Program keretében megvalósuló projektjének kivitelezési munkái. A Szatymaz és Szeged - Kiskundorozsma településeket érintő beruházás megoldást jelent majd a többlet csapadékvizek elvezetésére, valamint a térségben jelentkező vízhiány pótlására is...
 
frissítve: 2013.07.12.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az extrém vízgazdálkodási eseményekhez kapcsolódó összehangolt intézkedések támogatása valósul meg az Európai Unió finanszírozásában...
 
frissítve: 2013.07.05.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében mintegy 700 millió forintos támogatásból megújul a Tápéi belvízöblözet és a Tápéi szivattyútelep...
 
frissítve: 2013.05.29.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Közel 700 millió forintos támogatásból megújul a Kurca Főcsatorna - a Dél- Alföldi Régió Operatív Program keretében. A projekt most induló 2. ütemében a legfontosabb cél a belvíz biztonság növelése, a régió vízkár érzékeny területeinek csökkentése, a terület vízkormányzó rendszerének rekonstrukciója...
 
frissítve: 2013.03.20.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében közel 700 millió forintos támogatásból újult meg a Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszer...
 
frissítve: 2013.02.08.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében mintegy 700 millió forintos támogatásból valósul meg az „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása”. A projekt célja a belvízi elöntés kockázatának csökkentése, az érintett településrészek csapadékvíz elvezetésének javítása, a keletkező belvizek biztonságos levezetése, valamint a területet jellemző vízhiány mérséklése...
 
frissítve: 2013.01.25.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az elmúlt hónapokban élénk sajtóérdeklődéssel övezett "Csongrádi partfal rekonstrukciója és a mederrézsű állékonyságának növelése" című uniós támogatással rendelkező projekt generál kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárása 2012. szeptember 10-én a szerződés megkötésével lezárult...