Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Sajtóközlemények
 
frissítve: 2021. 10. 01.; Nagyszöllősi Nóra
Az ICPDR (International Commission for the Protection of Danube River), azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság koordinálásában a Duna-medence országainak sok száz szakértőjének bevonásával 2019-2020 között zajlott a 4. Közös Dunai Felmérés (Joint Danube Survey JDS4). A résztvevő tudományos közösségek nemrégiben tették a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé a felmérés eredményeit.
 
frissítve: 2021. 06. 14.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt szegedi lakosságot, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a következő szerelési gyakorlatot 2021. június 16-17-én hajtja végre. A munkálatok miatt lezárásra kerülnek a támfal menti járdaszakaszok és a Huszár Mátyás rakpart, valamint a gyakorlat idején tilos lesz gépjárművel megállni a Somogyi utca, illetve a Roosevelt tér Tisza-part felé eső részein.(részletek a teljes cikkre kattintva)
 
frissítve: 2021. 05. 26.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a vártnál mérsékeltebb közép-tiszai áradás és a Maros folyó árhullámának gyors levonulása kedvező feltételeket teremtett az árhullám alsó-tiszai áthaladásához, mely következtében a korábban jelzettnél alacsonyabb vízszintek alakultak ki. Ennek köszönhetően a rakpart nem került víz alá, és az illetékes Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 2021. május 26-án 16:00 órától újra megnyitotta a szegedi Huszár Mátyás rakpartot a közúti forgalom előtt.
 
frissítve: 2021. 05. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a mai napon (05.21.) ismert hidrológiai előrejelzés alapján, az esetlegesen kialakuló 560 centiméter körüli tiszai vízállásra tekintettel, a pünkösdi hosszú hétvégén lehetséges, hogy szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása.
 
frissítve: 2020. 11. 25.; Nagyszöllősi Nóra
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatásból töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelték az árvízvédelmi biztonságot. Ezzel olyan fejlesztés valósult meg, melynek eredményeképpen javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, valamint a jövőben az árvízvédekezési költségek csökkenése is várható.
 
frissítve: 2020. 09. 16.; Nagyszöllősi Nóra
Az NKM Szeged Vízisport Egyesület és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös akciót tervez annak érdekében, hogy megtisztítsák a Tisza és a Maros folyók vízfelületét Szegeden és környékén.
 
frissítve: 2020. 05. 22.; Varga Piroska
Május 25-én reggel megkezdődik a veszélyt jelentő fák eltávolítása a Felső-Tisza parttal szomszédos hullámtéri területen. A munkák elvégzéséig, valamint a munkálatok idején kérjük a fenti területeket látogató lakosokat, hogy legyenek fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal a balesetek elkerülése érdekében! Részletek a tájékoztatóban.
 
frissítve: 2019. 06. 03.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hidrológiai adatok alapján 2019. június 3-án (hétfő) reggel 06:00 órától szükségessé vált a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása.
 
frissítve: 2019. 03. 29.; Nagyszöllősi Nóra
A Modern Városok Program keretében, a szegedi sportfejlesztések érdekében valósul meg az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Szillér-Baktó-Fertői-főcsatorna kapcsolódó szakaszának szükséges fejlesztése. Jelenleg a terület előkészítése folyik, majd április elején megkezdi a kivitelező cég az építési munkálatokat.
 
frissítve: 2018. 04. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Szeged MJV Önkormányzata 2018. április 23-án (hétfő) reggel 05:00 órától nyitja meg ismét a Huszár Mátyás rakpartot a közúti forgalom előtt.
 
frissítve: 2018. 03. 22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete március 22-én tartotta víz világnapi ünnepi rendezvényét Szegeden, melynek során a jeles nap alkalmából kiírt pályázatra beküldött alkotásokat is díjaztuk.
 
frissítve: 2017. 11. 02.; Nagyszöllősi Nóra
Mintegy másfélmillió ember árvízi biztonsága javul a 2,5 milliárd forint támogatású projektnek köszönhetően, amely a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztését teszi lehetővé.(A projekt hivatalos honlapja: www.uzemiranyitas.hu)
 
frissítve: 2017. 10. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza völgyben. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével olyan fejlesztés valósulhat meg, melynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek.
 
frissítve: 2017. 09. 05.; Nagyszöllősi Nóra
A vonatkozó kormányrendelet értelmében évente egy alkalommal ellenőrizni kell az ár- és belvízvédelmi műveket, azok műtárgyait, tartozékait, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések állapotát.
 
frissítve: 2017. 02. 20.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű, uszadékkal kevert jeges ár vasárnap a koraesti órákban a déli országhatár irányába elhagyta az alsó-tiszai szakaszt, és ezzel együtt Magyarország területét is.
 
frissítve: 2017. 02. 19.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű uszadékkal kevert jeges ár eleje vasárnap a hajnali órákban ért Szegedre. Ide a legintenzívebb jégzajlás vasárnap a déli órákban érkezhet meg.
 
frissítve: 2017. 02. 18.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tiszáról származó nagy mennyiségű uszadékkal kevert jégtömeg elérte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területét. Jelenleg Csongrád térségében van, itt a jégzajlás 60 %-os.
 
frissítve: 2017. 02. 15.; Nagyszöllősi Nóra
Igazgatóságunk ismét felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz miatt az elkövetkezendő időszakban az Alsó-Tiszai folyószakaszon (Csongrád – déli országhatár) tetemes mennyiségű, nagy kiterjedésű és vastagságú jégtáblák megjelenésére kell számítani.
 
frissítve: 2016. 12. 09.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság idén is elvégezte az ár- és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát működési területén. A vízügyi szakemberek az ellenőrzés során megállapították, hogy az igazgatóság ár- és belvízvédelmi műveinek védelmi képessége megfelelő, az esetleges védekezési feladatok megoldására alkalmas.
 
frissítve: 2015. 03. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Kvassay Jenő (1850 – 1919) vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálat jelentős alakja iránt érzett tisztelete jeléül az Országos Vízügyi Főigazgatóság Emlékbizottságot hozott létre, amely célul tűzte ki az Őrbottyáni temetőben található Kvassay sírkert közadakozás útján történő felújítását. A felújított sírkertet Kvassay Jenő születésének 165. évfordulója alkalmából 2015. június 5-én tartandó ünnepségen kívánják felavatni.
 
frissítve: 2015. 03. 11.; Nagyszöllősi Nóra
A következő hónapokban megújul az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Szegedi Medencés Kikötő alap infrastruktúrája a kornak megfelelő szakmai és műszaki színvonal biztosítása, valamint a korszerű kikötői szolgáltatásnyújtás érdekében. A fejlesztés összesen 70,58 millió forintból valósul meg.
 
frissítve: 2014. 10. 17.; Nagyszöllősi Nóra
Több mint ötven százalékos készültségű a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése. A rekonstrukciós munkáltok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósul meg. Az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósuló árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.
 
frissítve: 2014. 09. 15.; Nagyszöllősi Nóra
 
frissítve: 2014. 07. 09.; Nagyszöllősi Nóra
A két hasonló jellegű vízfolyás, a magyarországi Kurca-főcsatorna, illetve a szerb oldalon lévő Jegricka folyó kotrási munkálatai és monitoringja valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Az 598.624,60 EUR összköltségből megvalósult projekt hozzájárul az eredményes belvízmegelőzéshez és a vízkészletek megújulásához a határ menti régióban.
 
frissítve: 2014. 06. 30.; Nagyszöllősi Nóra
Újabb közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A másfél évig tartó, június végén befejeződő munka több mint 1,1 millió Euró összköltségből valósult meg. A projekt fő célja az extrém vízgazdálkodási körülmények kezelésére szolgáló szakmai tudás fejlesztése továbbá eszközök beszerzése volt.
 
frissítve: 2014. 06. 17.; Nagyszöllősi Nóra
A klímaváltozással kapcsolatos veszélyek közül különösen fontos Magyarországon és Szerbiában a vízhiány és az aszály vizsgálata, hiszen az egyre gyakoribbá váló éghajlati szélsőségek matt a jövőben a vízgazdálkodás tervezése a jelenleginél sokkal komplexebb megközelítést igényel: a megelőzésre és felkészülésre kell helyezni a hangsúlyt (mezőgazdasági termés biztonság, vízvisszatartás, vizes élőhelyek fenntartása). A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az összesen 630.340 EUR összköltségből megvalósult projekt ezen összefüggő feltételrendszer vizsgálatát tűzte ki célul összehangolt adatok és módszerek segítségével a határ két oldalán.
 
frissítve: 2014. 05. 20.; Nagyszöllősi Nóra
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló 1.309.952,00 EUR összköltségvetésű projekt általános célkitűzése a Maros hordalékkúpon elhelyezkedő Cigányka-ér térsége vízhiányos időszakainak csökkentése vízvisszatartással, illetve vízpótlással. A megvalósuló projekt többek között a régió termelőképességét és gazdasági fejlődését is elősegíti.
 
frissítve: 2014. 02. 28.; Nagyszöllősi Nóra
Újabb árvízvédelmi fejlesztés kezdődik a Tisza és a Maros folyó bal partján. A közel 1,3 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló projekt az árvízi biztonság növelését és az árvízi kockázatok csökkentését valósítja meg, ezzel több mint 65 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát javítva.
 
frissítve: 2014. 02. 06.; Nagyszöllősi Nóra
Befejeződött a Csanytelek, Felgyő, Tömörkény és Csongrád települések árvízvédelmi biztonságát növelő projekt kivitelezése. A több mint 1,5 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósult projekt az árvízi biztonság növelését és az árvízi kockázatok csökkentését valósította meg, mellyel több, mint 18 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát javította. A védelmi infrastruktúra fejlesztésével a jövőben az árvízvédekezés költségei is csökkenek a térségben.
 
frissítve: 2013. 11. 28.; Nagyszöllősi Nóra
Közel 700 millió forintos támogatásból újult meg a Kurca-főcsatorna a Dél-Alföldi Régió Operatív Program keretében. A projekt 2. ütemében a legfontosabb cél a főcsatorna eredeti vízszállító képességének helyreállítása, ezáltal a belvízi biztonság növelése volt.
 
frissítve: 2013. 11. 21.; Nagyszöllősi Nóra
Elkészültek az „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása” című, a Dél-Alföldi Operatív Program keretében megvalósuló projekt kivitelezési munkái. A Szatymaz és Szeged-Kiskundorozsma településeket érintő beruházás megoldást jelent a többlet csapadékvizek elvezetésére, valamint a térségben jelentkező vízhiány pótlására is.
 
frissítve: 2013. 10. 16.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, mintegy 700 millió forintos, százszázalékos támogatásból valósul meg a Kurca rehabilitációja 2. ütem projekt. A főcsatorna eredeti vízszállító képességének visszaállítását, a belvizek levonulási idejének meggyorsítását célzó munkálatok meghaladták az ötven százalékot, a projekt befejezése ez év végére várható.
 
frissítve: 2013. 10. 11.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Meghaladta az ötven százalékos készültségi szintet a kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása” című, a Dél-Alföldi Operatív Program keretében megvalósuló projektjének kivitelezési munkái. A Szatymaz és Szeged - Kiskundorozsma településeket érintő beruházás megoldást jelent majd a többlet csapadékvizek elvezetésére, valamint a térségben jelentkező vízhiány pótlására is...
 
frissítve: 2013. 07. 12.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az extrém vízgazdálkodási eseményekhez kapcsolódó összehangolt intézkedések támogatása valósul meg az Európai Unió finanszírozásában...
 
frissítve: 2013. 07. 05.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében mintegy 700 millió forintos támogatásból megújul a Tápéi belvízöblözet és a Tápéi szivattyútelep...
 
frissítve: 2013. 05. 29.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Közel 700 millió forintos támogatásból megújul a Kurca Főcsatorna - a Dél- Alföldi Régió Operatív Program keretében. A projekt most induló 2. ütemében a legfontosabb cél a belvíz biztonság növelése, a régió vízkár érzékeny területeinek csökkentése, a terület vízkormányzó rendszerének rekonstrukciója...
 
frissítve: 2013. 03. 20.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében közel 700 millió forintos támogatásból újult meg a Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszer...
 
frissítve: 2013. 02. 08.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
A Dél-Alföldi Operatív program keretében mintegy 700 millió forintos támogatásból valósul meg az „Algyői-főcsatorna vízgyűjtőjének vízpótlása”. A projekt célja a belvízi elöntés kockázatának csökkentése, az érintett településrészek csapadékvíz elvezetésének javítása, a keletkező belvizek biztonságos levezetése, valamint a területet jellemző vízhiány mérséklése...
 
frissítve: 2013. 01. 25.; Nagyszöllősi Nóra (PR felelős)
Az elmúlt hónapokban élénk sajtóérdeklődéssel övezett "Csongrádi partfal rekonstrukciója és a mederrézsű állékonyságának növelése" című uniós támogatással rendelkező projekt generál kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárása 2012. szeptember 10-én a szerződés megkötésével lezárult...
 
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240