Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Vízrajzi adatszolgáltatás
frissítve: 2020.03.12; Lázár Miklós (vVízrajzi és Adattári Osztály)
Tisztelt Ügyfelünk!
Az igazgatóságunk területén mért vízrajzi adatok szolgáltatása a hatályos törvényekkel és rendeletekkel összhangban történik.


Jellegük alapján megkülönböztetjük:
 1. az adatbázisból közvetlenül teljesíthető, és
 2. az adatfeldoldolgozást, adatelőállítást, szakértői munkát igénylő adatszolgáltatásokat.
Az "a" eset teljesítése a közérdekű adatok megismerésének általános szabályai szerint történik, így többnyire ingyenes. Költségtérítés akkor állapítható meg, ha az adatkérő által választott adathordózónak, kézbesítési formának költsége van, illetve ha az adatcsomag összeállítása 4 óránál hosszabb munkaerő-ráfordítást igényel.

A "b" esetre nem vonatkoznak a közérdekű adatok megismerésének általános szabályai, ezért az adat- vagy információszolgáltatás egyedi megrendelésre, külön díjazás ellenében történik - nagyobb mennyiségű adat-, vagy feldolgozás igénylésekor szerződés alapján.

A munkaerő-ráfordítás költségét a Magyar Mérnöki Kamara érvényben lévő mérnöki díjszabása alapján állapítjuk meg.


Az adatigénylés, adatszolgáltatás menete:
 1. Az adatokat adatigénylő lapon lehet kérni, mely honlapunkról letölthető, vagy nyomtatott formában átvehető a Vízrajzi és Adattári osztályon.
  A kitöltött nyomtatványt az Igazgatóság központjába kell eljuttatni, melynek címe 6720 Szeged, Stefánia 4. További kapcsolatok az elérhetőségeink oldalon tekinthetőek meg).

  A leggyorsabb teljesítést eletronikus levélben, a vizrajz[kukac]ativizig.hu címre küldött kérések esetén tudjuk biztosítani.
 2. Az adatkérést visszaigazoljuk, megadva az adatszolgáltatás tartalmát, feltételeit. Az adatkérést csak akkor tudjuk teljesíteni, ha a visszaigazolásban leírt adatszolgáltatási feltételek elfogadásáról az adatigénylő nyilatkozik. Az adatokat a nyilatkozat beérkezésétől számított 15 napon belül adjuk át.

  Költségtérítéses adatigényléskor a díj kiegyenlítésére is 15 napos a határidő. Az adatszolgáltatás díjáról kiállított számlát postán juttatjuk el az adatkérőnek. A díjat a Magyar Államkincstárhoz, az adatkérés visszaigazolásakor megadott számlaszámra kell átutalni, az átutalás közlemény rovatába a következő kódot beírva: #312.
 3. Az adatszolgáltatás teljesítéséről elismervényt készítünk, melyen az adatigénylő nyilatkozik arról, hogy a visszaigazolt adatigénynek megfelelő adatokat kapta-e meg.
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240