Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)
frissítve: 2023.03.27; Kovács Szilvia
A projekt fő célja az árvízi biztonság növelése, így az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyében élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen fekvő mezőgazdasági területek védelme érdekében, továbbá az előírásoknak megfelelően kiépített védvonalakon a védekezési költség csökkentése.... A projekt keretében a Levelényi, Lúdvári és Algyői partbiztosítások rekonstrukciójára és a Ferencszállási kanyarulat rendezésére kerül sor.

A projekt fő célja az árvízi biztonság javítása, az árvízi kockázatok csökkentése az Alsó-Tisza- völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen fekvő mezőgazdasági területek védelme érdekében.

A beruházás további célja az alsó-tiszai árvízi biztonság növelése a partbiztosítások megerősítésével, és a Maros folyó Ferencszállási kanyarulatának rendezésével. A célkitűzések egyik fontos szempontja, hogy a megvalósulást követően elért státusz fenntartható legyen. A projekt célkitűzése a területen a 219/2004 (VII. 21.) Korm. rendelet alapján meghatározott környezeti kockázatot jelentő földtani közeg felszámolása, a kármentesítés hatékonyságának megfigyelésére alkalmas monitoring rendszer kiépítése és működtetése. A projekt fő célja az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyében élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen fekvő mezőgazdasági területek védelme érdekében, továbbá a megfelelően kiépített védvonalon a védekezési költség csökkentése.

A projekt keretében tervezett beavatkozás olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását és működtetését szolgálja, amely figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét.

A fejlesztés műszaki szükségességét a Belügyminisztériumi rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiány indokolja. A projekt műszaki szükségességét támasztja alá továbbá a töltések geotechnikai állapota. A projekt célja az érintett terület vízgazdálkodási helyzetének javítása, a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének elősegítése és a természetes vízkészletek hasznosíthatóságának növelése.
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240